Mesterséges intelligenciával dolgozik

2021.03.22. 15:00

Ez az ingyenes program életre kelti szeretteink régi fotóit

Szórakoztató, sokaknak igazán megható is lehet a minap megjelent, ingyen elérhető, MI-vel működő program. És még a számítógéppel nehezen boldogulók is könnyen használhatják a megoldást.

Forrás: Shutterstock

Végre egy, az otthoni felhasználóknak készült, mesterséges intelligenciával működő program, ami az átlagfelhasználónak készült, s ezúttal nem hamisításra, nem politikai vagy pornográf csalásra, hanem

kedves, érzelmes játéknak fejlesztették. A neve Deep Nostalgia.

A régi, akár kopottas fekete-fehér fotókból meghökkentően valóságos, animált mozgóképet készítő programot (D-ID licenc) a MyHeritage izraeli cég tette közzé weboldalán. Természetesen annak sincs semmi akadálya, hogy felhasználásával egy ma készített állóképet elevenítsünk meg.

Eddig kevés szoftver akadt, amelyik (ingyen) megoldotta, hogy felmenőink feljavított minőségben, a megtévesztésig életszerűen mosolyogjanak újra a képekről. A mesterséges intelligencia

az állókép elemzéséből kideríti és felépíti az arc, a szem lehetséges finom mozgásait.

Regisztrálni a magyarul is beszélő oldalra itt lehet. Az elkészített felvételeket le is tölthetjük saját számítógépre, mobilra.

Aki ódzkodik a regisztrációktól, a Deep Nostalgia mutatványát akár anélkül is használhatja, erre az oldalra lépve.

Mi egy Google felhasználónévvel és egy egyszerű jelszóval léptünk be számítógép böngészőjéből. A program telepíthető Android és iOS okostelefonra is.

Illusztrációk: Deep Nostalgia

Amúgy mindez csak friss, látványos részfejlesztése a MyHeritage családtörténeti platformnak, amelyik kifejezetten arra készít eszközöket, hogy feltérképezzük felmenőinket.

Segítségével többek között nem csak családfát lehet építeni a világméretű, 13,1 milliárd születési, házassági, halálozási és egyéb adatot tartalmazó adatbázisuk támogatásával, de még DNS-tesztet is készítenek, hogy pontosan kiderüljön, biológiai őseink igazából honnét is származnak. Gyakorta igen meglepő adatokkal szembesülnek a vállalkozó kedvűek, hogy elődeik milyen etnikai, földrajzi közösségből kerültek ki.

Lehet, hogy mongol és cseh vér is folyik az ereinkben?

Fotó: Shutterstock

DNS-tesztre a járványos időkben is kockázatmentesen lehet vállalkozni, mert sem vérvételre, sem hajvágásra nincs szükség: kis fiolában postán küldenek egy mintavételi pálcikát, s a szájunk belső részéből vehetünk nyálmintát.

A művelet azért mégsem „fájdalommentes”, mert a DNS-vizsgálatnak szépen megkérik az árát: 79 eurót, azaz mintegy 29 ezer forintot kell fizetni érte. Akad, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a máskor annyira védett, személyes adataink közül az egyik legintimebbet nem csak, hogy kiadjuk vele, hanem még meg is finanszírozzuk. Nem mintha számtalan más program használatakor nem kellene mindig egy keveset feladni a magánéletünkből.

Akárhogy is: a Deep Nostalgia ingyenes fotós varázslata egy játék erejéig biztosan megérdemli a figyelmet.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!