Túl szép ajánlat

2019.01.02. 06:00

Ez az évkezdet arcátlanul olcsó kütyüje

Karácsony óta a magyar instagramozók és facebookolók a mai napig belebotlanak egy meseszerűen jó ajánlatba.

Vigyázzunk: a termék kitűnő, érdemes megvenni, csak nem a hirdetett helyen, és nem azon az áron.

Zseniális ötletről van szó, a Cosmo Communicator néven még novemberben bemutatott okostelefonról, amely széthajtva miniszámítógéppé válik. Még a kamerája is jó.

A készüléket Indiegogo kampányon mutatták be, hamarosan kapható 569 dolláros (azaz mintegy 162 ezer forintos áron).

Eddig még minden rendben, óriási ötlet.

Okostelefon, kamera és számítógép egyben

A Planet Computers készüléke leginkább a hajdanvolt – és sokak által nagyon kedvelt – Nokia Communicatorra emlékeztet, hiszen fizikai billentyűzete van, a virtuális billentyűzeteknél sokkal kényelmesebben lehet rajta gépelni. És tényleg, egy komplett kis számítógép is „benne” van.

Ezen kívül mindent tud, amit egy okostelefonnak tudnia kell.

Az alumínium házba csomagolt készülék okostelefonként a legújabb Android Pie-t, úgymond számítógépként Linux operációs rendszert futtat, két kijelzővel, megvilágított fizikai billentyűzettel rendelkezik. Zártan a hívások és üzenetek kezelését 2 hüvelykes (570 x 240 képpont) AMOLED kijelzővel bonyolíthatjuk – fölötte 24 megapixeles kamerával, alatta ujjlenyomat-olvasóval.

Szétnyitva FHD felbontású, 5.99 hüvelykes érintőkijelzőre találunk mechanikus billentyűzettel. Adott 6 GB memória, adattárolásra 128 GB, ami microSD kártyával bővíthető. A 4220 mAh kapacitású akkumulátor elvileg két napot is kibír.

Hol az átverés?

Facebookon, s még inkább a szintén Facebook-tulajdonban lévő Instagramon sok-sok hazai felhasználó is belefuthatott a Cosmo Communicator hirdetésébe, amely szenzációs áron kínálja a készüléket.

A közösségi oldalakon futó hirdetéseket kattintva-bökve a Storic oldalára jutunk, ahol áthúzva szerepel 299 dolláros ár (még csak nem is 569), s a készülék már 69,50 dollárért (plusz 10 dolláros szállítási költségért, tehát összesen 22 ezer forintért) megrendelhető.

A weboldal létezik, de mégsem

Csak az igazán figyelmes – és a csodás árra vakon nem ugró – felhasználó veszi észre, hogy a Cosmo Communicator készülék oldala egy tökéletesen felépített másolat. Érdemes itt megnézni. (Csak nem megrendelni.)

Ráadásul van is ilyen angol oldal, a Storic – igaz, nem Storic.club, de ki veszi észre az eltérést az URL apró betűiben. Ráadásul a weboldal postacímén – 2.27 Romer House Lewisham High Street, London, England, SE13 6EE – csakugyan van egy hasonnevű üzlet.

Kinek a felelőssége?

A Facebook, Instagram azzal van elfoglalva, hogy semmiképpen ne kerüljön az idővonalára például meztelenség, egy incselkedő mellbimbó, vagy más, a szabályzatába ütköző tartalom, de

hirdetni, úgy tűnik, lehet bármit.

Annak ellenőrzésére nincs idejük, hogy a felhasználókat ne károsítsák meg olyan termékek reklámjainak közlésével, amelyek soha nem érkeznek meg fizetés után a megrendelőhöz.

Sajnos szinte kizárólag magunkra vagyunk utalva, hogy észrevegyük az átverésre utaló jeleket. Mondjuk, hogy az egyéb termékeket is irreálisan alacsony áron kínáló Storic egy ingyenes e-mail címet használ.

Csak körültekintő vásárlásra van szükség

Nem mellesleg az egész a túlnyomó többségben tisztességes, és valóban olcsón árusító internetes kereskedelembe vetett bizalmunkat rendítheti meg. Holott ismert weboldalaktól – s a szükséges körültekintés után ismeretlenektől is – nyugodtan vásárolhatunk.

Akár a nyártól várható, valóban remekül sikerült, jó árú Cosmo Communicatort is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!