Túl a starton

2021.06.17. 09:23

Megérkeztek a kínai űrhajósok Kína saját űrállomására

Három kínai asztronautával startolt a Sencsou-12 nevű űrhajó az épülő űrállomásra.

Csiucsüan, 2021. június 17. Fellövik a Hosszú Menetelés-2F típusú hordozórakétával felszerelt Sendcsou-12 ûrhajót fedélzetén Tang Hung-po, Nie Haj-seng és Liu Po-ming kínai ûrhajósokkal az északnyugat-kínai Csiucsüan ûrközpontban 2021. június 17-én. Az asztronauták a kialakítás alatt álló Tianhe, vagyis Mennyei Harmónia nevû ûrállomásra indulnak, ahol három hónapot töltenek, és egyebek mellett javítási és karbantartási munkálatokat végeznek.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Roman Pilipej

Helyi idő szerint csütörtökön reggel 9 óra 22 perckor lőtt ki az űrhajó egy Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta révén az északnyugat-kínai Csiucsüen kilövőállomásról, s 15 óra 54 perckor sikeresen csatlakozott is a Tienho (Mennyei harmónia) űrállomás központi eleméhez – közölte a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Az űrhajó a Tienho (Mennyei harmónia) űrállomás központi eleméhez csatlakozott, ahol az űrhajósok a tervek szerint három hónapot töltenek. Missziójuk a harmadik a sorban abból a 11-ből, amelyek során

a tervek szerint a jövő év végéig kiépülhet az űrállomás és felérkezhet a szükséges rakomány, valamint a legénység.

A három asztronauta közül ketten már korábbi űrmissziókban is részt vettek.

Tang Hung-po, Nie Haj-seng és Liu Po-ming űrhajós a kilövőállásra tartanak
Fotó: MTI/AP

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség (China Manned Space Agency, CMSA) szerdai közlése szerint a háromfős legénység különböző tesztekkel ellenőrzi majd az űrállomás működését.

Egyebek mellett az újrahasznosító és létfenntartó rendszerek, a robotkar, valamint a különböző anyagok és a hulladék kezelésének felmérése a feladatuk. A tervek szerint

két űrsétát tesznek,

melyek során a többi között a kibővített szivattyúrendszer beszerelését végzik majd, ezenkívül űrkutatási és technológiai kísérleteket folytatnak.

A Tienho központi elemét április 29-én bocsátották fel, további két elemet pedig a jövő év során terveznek felküldeni. Korábbi beszámolók szerint az űrállomást 15 éven át kívánják üzemeltetni, és egyhuzamban akár 6 hónapon át is tartózkodhat rajta a legénység.

A mai felbocsátással Kína hetedszerre küld embereket az űrbe. Legutóbb öt évvel ezelőtt volt erre példa. A három hónapon át tartó misszió a kínai űrkutatás történetének eddigi leghosszabbja lenne; 2016-ban a Sencsou-11 űrhajó legénysége 33 napot töltött az űrben.

Borítóképünkön fellövik a Hosszú Menetelés-2F hordozórakétával szerelt Sendcsou-12 űrhajót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!