Gyors segítség

2019.04.28. 20:29

Drónokon repítik a gyógyszert Afrika eldugott kórházaiba

A világ legnagyobb gyógyszerszállító drónszolgáltatása indult el a héten Ghánában – jelentette be a Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI), amely szerint a kezdeményezés révén 12 millió embert tudnak ellátni védőoltásokkal, vérrel és életmentő gyógyszerekkel a nyugat-afrikai Ghánában.

A technician of California-based robotics company Zipline launches a drone, on October 12, 2016 in Muhanga, 50 kilometres (31 miles) west of the capital Kigali. - On October 14, 2016, Rwanda inaugurated a drone operation that its backers hope will kickstart a revolution in the supply of medical care in rural parts of Africa, in the first instance by delivering batches of blood to 21 clinics in the west of the country. (Photo by STEPHANIE AGLIETTI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: STEPHANIE AGLIETTI

„Senkinek sem szabadna meghalnia Ghánában azért, mert vészhelyzet esetén nem fér hozzá a szükséges gyógyszerekhez” – mondta el a szolgáltatás elindításakor Nana Akufo-Addo ghánai elnök a kelet-ghánai Omenakóban, ahol a négy drónelosztó-központ egyikét felállították.

A gyógyszerszállító drónflottát az amerikai Zipline International robotikai vállalat üzemelteti a ghánai egészségügyi minisztérium és a GAVI támogatásával.

A Zipline egyik ghánai alkalmazottja felkészíti a drónt az indításra
Fotó: Ruth McDowall / AFP

A Zipline szerint elosztóközpontonként nagyjából 30 drón áll készen, hogy napi 24 órában – egyebek között sárgaláz, gyermekbénulás, kanyaró, agyhártyagyulladás elleni – vakcinákat szállítson az ország csaknem kétezer egészségügyi intézményébe.

Az 1,8 kilogrammnyi rakomány elszállítására és óránként 110 kilométer megtételére képes drónok rendkívül hasznosak olyan esetekben, amikor minden perc számít: veszettség elleni oltást vagy kígyómarás esetén szükséges ellenszérumot is szállítanak.

A szolgáltatás igénybevételéhez mindössze egy szöveges üzenetet kell küldeni, és a kért gyógyszert perceken belül útnak indítják a drón segítségével. Ez azt jelenti, hogy

a korábban órákig vagy esetleg napokig tartó várakozás helyett az életmentő szer nagyjából 30 percen belül a helyszínen lesz,

és a drón egy ejtőernyővel dobja le a klinikához.

A csomag kézbesítése – a drón ejtőernyővel juttatja célba a szállítmányt
Fotó: CYRIL NDEGEYA / AFP

A ghánai drónflotta már a második ilyen jellegű szolgáltatása a Zipline-nak Afrikában. Az amerikai cég 2016 októberében indította el a vérszállító drónszolgáltatást a kelet-afrikai Ruandában, ahol azóta már több mint 13 ezer csomagkézbesítést bonyolítottak le a vezető nélküli repülőgépek.

Borítókép: Gyógyszerszállító drónt indít egy férfi a Zipline egyik ruandai bázisáról 2016 novemberében

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!