Segít a csúcstechnológia

2019.04.17. 12:31

Digitális szkennelés ad reményt a Notre-Dame helyreállításához

Óriási szerencse, hogy egy lelkes művészettörténész még két éve rendkívül pontosan rögzítette a teljes épületegyüttes belsejét és külsejét 3D-ben.

Forrás: Shutterstock

Mivel a gótikus épületet 2015-ben már előzetesen digitálisan felmérte Dr. Andrew Tallon, az ikonikus épület elméletileg teljes szépségében visszaállítható.

A tavaly év végén, negyvenkilenc évesen meghalt Tallon lézert használt a székesegyház feltérképezésére: az újjáépítésben nélkülözhetetlenek lesznek az általa megismert adatok, írja az MIT Technology Review.

Felhagytak a ceruzák használatával

Bár az alábbi videót sok helyen tévesen a Notre-Dame lézeres mérésének bemutatásaként teszik közzé, valójában ezen a Washingtoni Nemzeti Katedrális, egyházi nevén Szent Péter- és Pál-székesegyház szkennelése látható. Viszont a technológia valóban megegyezik a párizsi székesegyházban végzett munkával.

Tallon volt az első, aki felhagyott a vonalzók és ceruzák használatával, s helyettük lézert használt a régi épületek pontos vizsgálatára.

Ötmilliméteres pontossággal dolgozik

A lézeres szkennelés annyira szabatos, hogy valóban nem hagy ki semmit. Az állványra szerelt és az eszközről indított lézersugár a székesegyház teljes belső terét állványozás nélkül befogja, s megméri a szkenner és a találatok közötti távolságot. Minden mérés egy-egy színes pontot ad, amelyek együttesen létrehozzák a katedrális háromdimenziós képét.

Ha megfelelően végezzük a munkát, mondta Tallon, a beolvasás ötmilliméteres pontosságot ad.

Fotó: New Scientist

A lelkes művészettörténész kitalálta, miként kell a lézert úgy használni, hogy az eredmény jól használható és szép legyen: minden szkennelés gömb alakú panorámaképet készített az adott helyről, ami a háromdimenziós teret rögzíti-felépíti.

Munkássága révén derült ki, hogy az elmúlt nyolcszáz év alatt sokat szenvedett épületben a galéria közel harminc centivel eltolódott, és a valaha újjáépített belső oszlopok sem illeszkednek teljesen.

Stephen Murray, a Columbia Egyetem szaktanácsadója szerint Tallon képes volt összekapcsolni a csúcstechnológiát a művészettörténészek nagy humanista víziójával

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!