Járvány

2020.03.20. 10:44

Csalók árusítanak arcmaszkot az interneten (képek az átverős oldalról)

Megjelent az első hazai koronavírusos, e-mailben érkező vérszívó weboldal.

Forrás: Shutterstock

A Magyarországon most megjelent csalást az ESET szakemberei korábban már más országokban is észlelték. A kéretlen levelekkel (spam) már ékes magyar nyelven, hamis webshopokkal támadják a hazai felhasználókat.

Fotó: Antivírus Blog

A csalók arcmaszkokat kínálnak a levelekben, amelyek valójában egy átverős oldalra irányítják a gyanútlan áldozatokat. Az ilyen válsághelyzetek sajnos nagyon jó terepet kínálnak kiberbűnözőknek, ezért a felhasználóknak sokkal jobban oda kell figyelniük az internetes vásárlások során – figyelmeztet az ESET antivírus blogja.

A szakemberek a konkrét próbálkozás bemutatása mellett néhány általános jótanáccsal is szolgálnak a biztonságos online vásárlásokhoz.

Íme, a profin elkészített, hamis weboldalak képei.

A Németországban, Szlovákiában és Csehországban is észlelt kampányban a kiberbűnözők személyes adatokat (név, cím, emailcím, mobiltelefonszám) lopnak el a felhasználóktól.

A mostani magyar szajmaszk-3-hu[.]com címen (és még a 2, 4, 5 sorszámmal is) elérhető oldalak nem használnak https sémát, ezért bármilyen forgalom a weboldalak irányában más támadók számára is lehetőséget kínál a kommunikációba való egyszerű beavatkozásra, adatlopásra.

Ezek a szájmaszkokat kínáló weboldalak erős hasonlóságot mutatnak a korábbi csokoládés fogyasztó italporos csaláshoz, ahol anonim eladók szintén hamis állításokkal, fogyókúrás hatást hazudva, kamu, nem létező elégedett vásárlói visszajelzésekkel igyekeztek megtéveszteni és megkárosítani a gyanútlan érdeklődőket.

A Sky News értesülései szerint az ottani maszkokkal kapcsolatos hasonló csalások, visszaélések már 300 millió forintnyi (800 ezer font) kárt okoztak a briteknek.

A webshop semmilyen adatot nem közöl az oldal üzemeltetőjéről, vagy az eladóról. Az oldal alján található adathalász formula mellett, a webshop aloldalakat is tartalmaz a jobb hatás kedvéért.

Az ESET megoldásai észlelik és blokkolják a fenyegetést, azonban

néhány jótanácsot mindenképpen érdemes megfontolni, hogy elkerüljük a hasonló, koronavírushoz kapcsolódó átveréseket:

  • Online vásárlás során mindig használjunk biztonságos eszközöket (frissített operációs rendszert, megfelelő védelmi szoftvert).
  • Használjunk megbízható, biztonságos internetkapcsolatot (pl. nyilvános helyett otthoni Wi-Fi hálózatot).
  • Használjunk olyan kibervédelmi megoldást, amely spam és adathalászat elleni védelmet is tartalmaz.
  • Csak megbízható, ismert webshoptól vásároljunk.
  • Nézzük meg a visszajelzéseket, ahol esetleg a felhasználók visszaélésekről írnak.
  • Vásárlói fiók létrehozásakor használjunk erős, egyedi jelszavakat.
  • Soha ne mentsük el bankkártya adatainkat a webshopban, vagy a böngészőben.
  • Kizárólag https weboldalakon vásároljunk, így a kommunikáció titkosított lesz, és nem zavarhatják meg a támadók.
  • Arra azonban figyeljünk, hogy a támadók is használhatnak https webshopokat, ezért csak megbízható oldalaktól vásároljunk.
  • Ha bármilyen furcsaságot észlelünk a tranzakció során, azonnal jelezzük bankunknak.
  • Az ilyen különleges helyzetekben, amikor a kiberbűnözők az emberek félelmeit kihasználva próbálnak bevételhez jutni, fokozottan oda kell figyelni a felhasználóknak, mert könnyen csalás áldozatává válhatnak a gyanútlan vásárlók, amelynek hatásai (ellopott személyes adatok), akár hónapokkal később is komoly gondokat okozhatnak.

    Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

    Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

    A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

    A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

    Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!