Pénzt szednének tőlük

2019.09.14. 06:00

Bajba kerültek a kalózkodó videónézők

Várhatóan tömegesen perli majd őket Hollywood.

Forrás: Shutterstock

Már jó ideje leáldozóban az internetes kalózkodásnak, részben mivel minden eddiginél könnyebbé és olcsóbbá vált legálisan tartalmakhoz jutni, részben pedig mert a kalóz portálok és appok használata nagyon rizikóssá vált a warezolni kívánóknak.

A legújabb példa az utóbbira, hogy a filmek és sorozatok streamelésére létrehozott, Android és iOS rendszerekre készült CotoMovies app üzemeltetőjét megtalálta és sarokba szorította a Hellboy és a Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása című film jogait védő ügyvédi iroda – írja az Origo.

A Cotomovies oldalán már csak egy bocsánatkérés van

A TorrentFreak szerint a CotoMovies üzemeltetője jogi nyomásra üzletet kötött a jogvédőkkel: ha leállítja az appot, nyilvánosan bocsánatot kér a jogsértésekért, továbbá átadja a felhasználókról a rendelkezésére álló adatokat, akkor ép bőrrel megússza az esetet.

Jelen pillanatban nem világos, hogy az üzemeltetőnek kell-e bármennyi kártérítést fizetnie, ezt sem megerősíteni, sem pedig megcáfolni nem tudta a forrás.

Azok az árulkodó IP-címek

Az viszont biztos, hogy a felhasználói adatok segítségével az ügyvédi iroda a kalózok utána kíván menni.

Ez a taktika sokkal több bevétellel kecsegtet, mintha az app üzemeltetőjéből próbálnának feleslegesen millió dolláros kártérítéseket kihúzni a szellemi tulajdonok megsértéséért. Az ötlet az, hogy az IP-címek alapján megpróbálják felfedni a warezolók kilétét, majd leveleket küldenek nekik, hogy egy jogvédő szemmel kis összegű, bár az átlagember számára még így is óriási pénznek számító kártérítésért cserébe peren kívül rendezhetik az ügyet.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!