Itt van, mire vágyott

2019.05.14. 06:00

Agyafúrtan gendersemleges lesz a Microsoft szövegszerkesztője

Beveti a redmondi cég a mesterséges intelligenciát is, hogy a Word felhasználóit a politikailag korrekt szövegezésben segítse.

Forrás: Shutterstock

A fejlesztést a Fox News szúrta ki a Microsoft hivatalos, sok egyébről is szóló blogbejegyzésében. Ősztől a Word Online-ban dolgozók intelligens javaslatokat fognak kapni, hogy – többek között – miként lehet gendersemlegesen fogalmazni.

Hogyan működik ez?

A blogbejegyzés azt a példát hozza fel, hogy a policeman (a „man” szóval képzett rendőr) beírásakor a mesterséges intelligenciától javaslatként megkapjuk a politikailag korrekt és teljesen gendersemleges police officer (az „officer”, tisztviselő szóval képzett rendőr) kifejezést.

Tehát: „policeman” helyett lesz „police officer”

Mesterséges intelligencia egyébként már most is ad értékes tippeket a PowerPointban és az Excelben.

Természetesen a fejlesztés nem csak ezt a némileg rendhagyó megoldást tartalmazza, hanem egyéb nyelvtani, stiláris javításokban is segédkezik, amelyek jobb minőségű szövegek írására ösztönzik a felhasználókat.

A szolgáltatás az Ideas in Word része, amely a jövő szövegszerkesztőjének mesterséges intelligencia alapú online eszköze.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!