Még ma

2021.02.17. 09:16

A Nemzetközi Űrállomásra tart a Progressz MSZ-16 teherűrhajó

Az orosz teherűrhajó szerda délelőtt kapcsolódik az ISS-hez.

A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség által közreadott, tévéképernyőről készített képen Christopher Cassidy amerikai, valamint Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner orosz űrhajóssal a fedélzetén felbocsátják a Szojuz MSz-16 orosz űrhajót a bajkonuri űrközpontból 2020. április 9-én. A három asztrinauta a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra utazik.

Forrás: MTI/EPA/Roszkozmosz

Fotó: -

A Roszkoszmosz űrügynökség tájékoztatása szerint a kazahsztáni Bajkonurból hétfőn indított űreszköz fedélzetén 600 kilogramm üzemanyagot, 420 liter ivóvizet, levegőt, cseppfolyósított nitrogént szállít.

Szerszámokat is visz, hogy a Zvezda modul átmenő részlegében keletkezett szivárgást és hajszálrepedést megjavítsák.

Ezenfelül különböző műszerek, a kísérletekhez szükséges eszközök és friss élelmiszer érkezik majd az ISS-re.

A teherűrhajót a tervek szerint a Pirsz modulhoz csatlakoztatják. Az űrhajósok a kapott eszközökkel tanulmányozni fogják a Zvezda modulnál keletkezett szivárgás okait. Azt is tervezik, hogy nagy felbontású mikroszkópot szállítanak majd az űrállomásra, amelynek segítségével a szivárgás egy további helyét veszik alapos vizsgálat alá.

A Progressz MSZ-16 egy további fontos feladata lesz, hogy segítségével eltávolítsák az ISS-ről a Pirsz modult, amelyet majd később elsüllyesztenek a tengerben.

Helyére nyáron új laboratórium, egy többcélú kutatómodul érkezik, a Nauka (Tudomány) elnevezésű. Súlya 22 tonna, hossza 13 méter lesz.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg Szergej Rizskov, Szergej Kudj-Szvercskov orosz, Kate Rubins, Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajós tartózkodik.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!