Katasztrófa apróhirdetésben

2021.03.01. 18:00

A Facebook piacterén árulják az amazóniai esőerdők földjeit

Eladók a népszerűen csak a Föld tüdőjének nevezett Amazónia területen lévő nemzeti parkok és az őslakosok felégetett földjei a Facebook Marketplace közismert piacterén.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Miért is bujkálnának a környezetrombolók, ha a Facebookon lehet nagy nyilvánosság előtt hirdetni? A BBC " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Youtube-on itt elérhető dokumentumfilmje (Amazônia á venda: o mercado ilegal de áreas protegidas no Facebook, azaz, Az Amazonas eladó: a védett területek illegális piaca a Facebookon)

annak járt utána, hogy miként árusítják apróhirdetésekben az amazóniai esőerdők telkeit. Előbb felégetik, aztán árusítják.

A BBC sok olyan közvetítő hirdetést talált, amelyekben erdőrészeket árulnak, némelyiket forintra átszámolva 50-60 millió körüli összegekért. Holott Brazíliában elvileg tilos természetvédelmi, illetve őslakos földeket értékesíteni.

João Fellet, a BBC News Brasil riportere azt magyarázza, hogy burkolt bíztatás az illegális eladók számára, hogy a legutóbbi esetek elkövetőit amnesztiában részesítette az ország kongresszusa.

Kérdésre válaszolva a Facebook közölte, hogy „készen áll a helyi hatóságokkal való együttműködésre”, de önállóan nem fog fellépni a kereskedelem leállítása érdekében. Ehhez képest a „kereskedelmi politikánk előírja, hogy a vevők és az eladók egyaránt tartsák be a törvényeket és szabályozásokat”, közölte a közösségi óriáscég.

Számos eladó nyíltan elismeri, hogy nincs a brazil törvényeknek megfelelően földtulajdona, úgy értékesít.

A rejtett kamerás felvételen bizonyos Fabricio Guimarães a porig égetett esőerdő földjén járkálva közli, hogy

„itt nem fenyeget az állami ellenőrzés”. Ő sem gazda: a városban dolgozik és az esőerdőt „befektetési lehetőségnek” tekinti.

A BBC beszélgetéseket rögzített egy gazdag befektetőket képviselő ügyvéddel, aki az Uru Eu Wau Wau őslakosok rezervátumában árul illegálisan leégetett földeket. Alves azt állítja, hogy arra „nincsenek indiánok. Ahol a földje van, attól 50 kilométerre vannak csak”.

Az Uru Eu Wau Wau törzs tagja
Fotó: AFP / Carl De Souza

A riporter megmutatta a Facebook-hirdetést Bitaté-nak, az Uru Eu Wau Wau közösség vezetőjének. Ő azt magyarázza, hogy a telek olyan területen volt, amelyet közössége vadászatra, halászatra és gyümölcsgyűjtésre használt.

„Nem ismerem ezeket az embereket. Úgy gondolom, hogy a céljuk az erdőirtás, a jelenlegi állapotok felszámolása.”

Bitate sürgette a Facebookot, hogy ne adjon helyet a hazáját, s végső soron az egész bolygót fenyegető üzletelésnek.

Jair Bolsonaro elnök – aki mellesleg kisebb influenzának is titulálta már a járványt országában, ahol a világon a második legtöbb ember esett a Covid áldozatául – 40 százalékkal csökkentette az erdőirtás szabályozásáért felelős állami szervezet költségvetését.

A Facebook a maga részéről azt állítja, hogy „megpróbálja kikövetkeztetni, hogy mely eladások illegálisak. De túl bonyolult feladat lenne ezt magában eldöntenie, a helyi igazságszolgáltatásra és hatóságokra kell bíznia.”

Egy olyan országban, ahol bármelyik nemzeti park területét és az őslakosok földjét tilos árusítani.

Borítóképünk távoli, űrnézetből ábrázolja a dél-amerikai ökológiai katasztrófát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!