Gyors adatátvitel

2019.09.09. 14:31

5G-t próbálhatnak az ITU látogatói

Mától szeptember 12-ig tartják az ITU Telecom World kiállítással egybekötött globális távközlési konferenciát Budapesten.

Budapest, 2019. szeptember 9. Az 5G mobil szolgáltatást ismertetõ stand a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2019 konferenciájának kiállításán a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. szeptember 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Kamionos próba a Vodafone-nal

A konferencia keretében a Vodafone elérhetővé teszi az 5G-t. A rendezvény kiállításán a szolgáltató 5G kamionja révén a látogatók betekintést nyerhetnek a jövőbe és kipróbálhatnak egy 5G technológiát használó demót is.

Az ITU Telecom World kormányok, vállalatok, valamint kis- és középvállalkozások legfontosabb infokommunikációs rendezvénye, amely egyedülálló nemzetközi platformot biztosít.

A rendezvény összehozza a fejlett és fejlődő piacokat, az állami és magán szektor vezetőit, valamint az infokommunikációs technológia iparági képviselőit. Az idén szeptember 9. és 12. között megrendezésre kerülő tanácskozásra a világ 130 országából mintegy 5-6 ezer vállalati képviselő, és több mint 200 kormányzati és iparági vezető részvételére számítanak.

A Vodafone Magyarország az idei évben Siófokon, a Nemzeti Regattán mutatta be először a Vodafone 5G kamiont, melyben jövőbe mutató, köztük 5G technológiát is használó demók kapnak helyet. Az ITU Telecom World kiállításon a látogatók egy több szereplő által egyszerre, az 5G technológiának köszönhetően szinte késleltetés nélkül, VR szemüvegen keresztül játszható játékot próbálhatnak ki.

A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban tartják és az itt elvégezhető regisztrációt követően ingyenesen látogatható magyar állampolgároknak.

 

Teszthálózatot mutat be az Ericsson és a Magyar Telekom

Az esemény legfőbb témája minden kétséget kizáróan az 5G, az Ericsson Magyarország pedig olyan bemutatókkal készül, melyek a technológia legfőbb előnyeit, a gyors adatátvitelt és az alacsony késleltetést szemléltetik.

Az Ericsson standján megtekinthetők a vállalat 5G rádiós infrastruktúrájának elemei, melyek segítségével a jelenlegi hálózatok dinamikusan és rugalmasan alakíthatók át az új generáció igényeihez.

Az 5G ipari alkalmazásának felgyorsítását szolgálja az Ericsson standon is bemutatott Industry Connect elnevezésű szolgáltatás, egy kisméretű privát 5G hálózat, amely egy 1 m3-es kockában elfér, így bárhol könnyen telepíthető. Az elsősorban ipari környezetben működő eszköz teljesen igényre szabható, a hálózati szeletek kialakítását biztosító technológiának köszönhetően képes a rendelkezésre álló hálózati erőforrásokat úgy felosztani, hogy az egyik hálózati szeleten vezérli például a gyárban elhelyezett robotokat, a másikon gyűjti az ott elhelyezett okos szenzorok adatait, a harmadikon pedig az alkalmazottak mobileszközei működnek.

A kiállítótérben az Industry Connect élő 5G hálózatán működtetett bemutató azt demonstrálja, hogy az 5G hálózatok speciális képességei – hálózati szeletek kialakításának lehetősége, dinamikus spektrum megosztás, dinamikus sávszélesség biztosítás – hogyan képesek segíteni egy mentőautóban dolgozó szakszemélyzet munkáját. Láthatjuk, hogy miként hajtható végre egy mentőautóban ultrahangos vizsgálat úgy, hogy a vizsgálatot végző orvos egy távoli kórházból egy 5G-vel üzemelő haptikus kesztyűvel vezeti a mentős kezét.

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!