Más az online

2020.09.03. 18:00

5 tipp szülőknek a technológia biztonságos használatához

Ugyan a diákok visszatértek az iskolapadba, fontos, hogy hasznosítsuk a technológia előnyeiről és kihívásairól megszerzett tapasztalatainkat.

Forrás: Shutterstock

David Emm, a Kaspersky biztonsági kutatója összegyűjtött néhány fontos tanácsot, hogyan segíthetnek a szülők gyermekeiknek továbbra is biztonságban maradni az online térben.

Az év szokatlan helyzeteket hozott mindenki számára, nem utolsósorban a diákoknak, akiknek új valósághoz, az online tanuláshoz kellett alkalmazkodniuk. Ugyan ők a társadalom digitális bennszülöttjei, mégis meglehetősen gyorsan kellett áttérniük egy interaktív, személyes képzési módról egy fekete-fehér helyzetre. Nagy kihívásokat jelentett ez még egy olyan generáció számára is, akik sokszor online tartják a kapcsolatot társaikkal, és egyre inkább függenek a technológiától.

Fontos, hogy a gyerekeket ösztönözzük, hogy időnként szüneteltessék a technológia használatát és hogy

tisztában legyenek azzal, hogy nem minden az az online világban, aminek tűnik.

Természetesen a technológia számos lehetőséget és előnyt nyújt, mégis némi óvatossággal kell megközelítenünk, és a valóságban szerzett tapasztalatainkat használnunk az online élmények megítélésére. Elengedhetetlen, hogy a szülők és tanárok támogassák a fiatalokat abban, hogy megértsék az egyensúlyt a digitális világ által a közösségi interakciókkal kapcsolatosan nyújtott előnyök és kihívások között.

„A vírushelyzet felforgatta a hétköznapokat, ez alól pedig az oktatás sem kivétel. Eddig nem látott kihívásokkal találták magukat szemben a szülők, a tanulók és a pedagógusok, átállva olyan digitális megoldások alkalmazására, amelyek használata valószínűleg még váratott volna magára. A digitalizáció terjedésének ez kedvezett, azonban nem szabad elfelejteni: az éremnek két oldala van,

a digitális eszközök használata pedig nem csak magabiztos, hanem biztonságos is kell legyen.

Felnőttként kiemelt figyelmet kell szentelnünk a gyerekek digitális biztonságára, célul kitűzve azt, hogy a fiatalok felismerjék és adekvát módon kezeljék a veszélyt jelentő helyzeteket.” – mondta el Damsa Andrei, pszichológus.

A biztonsági kutató tanácsai a gyerekek biztonságos online életéhez:

  • Tegye az online tevékenységeket közös programmá, így a család életének részévé válik, nem pedig olyasvalamivé, amit a gyerekek egyedül csinálnak.
  • Beszélgessen gyerekével az online tapasztalatokról és bizonyosodjon meg róla, hogy tudják, ők is fordulhatnak Önhöz a felmerülő kérdéseikkel vagy a kényelmetlennek érzett tartalmakkal kapcsolatban.
  • Telepítsen szülői felügyeleti rendszert, ezáltal megakadályozva, hogy gyermeke káros/nem megfelelő tartalmakhoz férjen hozzá. Ne feledkezzen meg a mobil eszközökről sem!
  • Igyekezzen biztonságos gyakorlatokat bevezetni a gyermeke számára, amikor technológiát használja éppen úgy, mint amikor közúti biztonságra vagy az idegenekkel kapcsolatos veszélyekre hívja fel a figyelmét.
  • Ellenőrizze, hogy van-e naprakész biztonsági szoftver telepítve az internethez csatlakoztatott összes eszközre, és rendszeresen készítsen biztonsági másolatot az adatokról.
  • Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!