Digitália

2023.02.11. 06:00

Itt látható a Netflix első, mesterséges intelligenciával készült rajzfilmje

A Netflix elkészítette a „Dog and Boy” című animációját, amely szinte kizárólag mesterséges intelligencia által generált képeket használ a hátterekben.

Forrás: Netflix

A „Kutya és fiú” animációt olyan projektként írják le, „amely képgenerálási technológiát használ, hogy segítse az alkotókat”.

A videót január 31-én a Netflix animációs részlege, a Netflix Anime Creators Base, a mesterséges intelligencia karakterfejlesztő és kutató cége, a Rinna, valamint az „Attack on Titan” és a „SPY x FAMILY” animációkat készítő WIT STUDIO gyártotta.

Gyakorlatilag egy kísérletről van szó, hogy kiderüljön, alkalmas-e már a legújabb technológia rajzfilm készítésére.

Gyönyörű, természeti hátterek láthatók a körülbelül 3 perces animációs videóban – párbeszédek nélkül.

 

Kikötőváros

 

Őszi fényekben tündöklő kis állomás

 

Havas jelenetek

 

Viszont ezt kézzel készítették.

 

A kézzel festettet dolgozta át a mesterséges intelligencia. Háttértervezőként AI (+ Human) szerepel a stáblistában.

 

Íme, a számítógép által generált kép:

 

Végül ez került a videóba, amin emberi kéz javításai is felfedezhetőek.

 

Hirotsugu Tanaka igazgató a gyártás kihívásairól elmondta: „A japán gyártóhelyeken a munkamegosztás javítja a hatékonyságot, de sokan vannak, akik egyszerre több projekten dolgoznak. Azt akartam, hogy az alkotóknak legyen több idejük kreatív munkára.”

Ryotaro Makihara animációs rendező szerint „az eszközök és a kézzel rajzolt technikák kombinálásával többre voltam képes azáltal, hogy arra koncentráltam, amire csak az emberek képesek."

De néhány internetfelhasználó úgy érzi, „a Netflix mesterséges intelligenciát használt, hogy ne kelljen embereknek fizetnie”, „az AI elveszi az emberek munkáját”. Szerintük „ez egy pofon az animátoroknak, akik egy életen át dolgoztak azon, hogy fejlesszék tudásukat”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában