Digitália

2022.11.26. 06:00

LG vibráló panelek hangszóróvá varázsolják az autó belsejét

2023-ban jönnek az útlevél méretű panelek, amik „gazdag, 3D magával ragadó hangélményt” nyújtanak – hangszórók nélkül.

Forrás: LG Display

Az LG Display új „láthatatlan” hangszóró technológiát fejlesztett ki járművek számára, amelyek kicsiny vibrációs panelt használnak hanggenerálására. Ez jövőre az autók belsejében olyan helyekre is felszerelhető, mint a műszerfal és éppen a burkolat.

A dél-koreai technológiai óriás Thin Actuator Sound Solution nevű terméke  helyettesíti az autók és más járművek hagyományos hangszórórendszereit. Ellentétben a jelenlegi autós hangszórórendszerekkel, amelyek nehéz alkatrészeket használnak, mint például tekercseket, kúpokat és mágneseket, a Thin Actuator Sound Solution az LG Display film-technológiát használja a hang generálására a kijelzőpanelek és a járműben lévő különféle anyagok rezgésével.

Forrás: LG Display

A rezgő panel körülbelül olyan vastag, mint két egymásra helyezett érme.

Egészen pontosan 2,5 mm vastag és 150 mm x 90 mm a mérete, ezért nem szokványos helyekre is felszerelhető, például műszerfalra, tetőburkolatra, oszlopra és fejtámlákra. A panel súlya 40 g – ami a hagyományos autós hangszórók tömegének mindössze 30 százaléka, vastagságának pedig 10 százaléka.

A Sony is használt hasonló vibrációs paneleket az OLED TV-kben, s bár maga a technológia nem teljesen új innováció, még nem láthattuk a hagyományos hangrendszerek széles körben elterjedt helyettesítőjeként.

Az LG Display azt állítja, hogy a jövő év első felében tervezi az autók számára készült Thin Actuator Sound Solutiont kereskedelmi forgalomba hozni. Januárban, a Las Vegas-i CES 2023-on lehet először meghallgatni, a gyakorlatban miként teljesít a megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!