Történelmi bejelentés

2022.08.26. 11:12

Két éven belül az űrből jön az 5G mobilkapcsolat

Elon Musk szerint idővel nem marad majd mobilhálózati lefedettség nélküli pont a világon.

Forrás: AFP

Fotó: Jim Watson

Történelmi bejelentést tett a SpaceX és a T-Mobile USA, a vállalatok szerint a második generációs Starlink műholdak képesek lesznek 5G bázisállomásokként működni, így kiszolgálhatják a Föld mobilhálózatok által lefedetlen pontjait az űrből érkező kapcsolattal – olvasható az Origo cikkében. Emellett katasztrófahelyzetekben is jól jöhetnek, lehetővé tehetik a megszokott hálózatok kiesésekor a kommunikációt.

A felhasználók oldalán semmiféle különleges hardverre sem lesz szükség a műholdas 5G-re való csatlakozáshoz, elméletileg bármely 5G-s telefonnal, egyéb hálózati eszközzel működik a technológia, bár a felhős égbolt csatlakozási problémát okozhat.

A vállalatok szerint a műholdas 5G bétatesztelése valamikor 2023 végén kezdődhet, a fogyasztók számára pedig 2024-ben válhat elérhetővé a technológia. Első körben csak szöveges üzenetek küldésére és fogadására biztosít majd lehetőséget, de később hanghívások folytatására, továbbá 2 Mbps körüli mobilnet nyújtására is képessé válik.

Elon Musk felkérte a technológia érdeklődő mobilszolgáltatókat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az ügyben a SpaceX-szel, nem csak a T-Mobile USA ügyfeleinek kiváltsága lesz a műholdas 5G-hez való hozzáférés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!