Zsenialitás

2022.05.31. 10:57

Elbírálták a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályaműveit

Nyolcvankettő fiatal versenyző dolgozta ki kiemelkedő természettudományos, illetve műszaki projektjét a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre. A zsűri kiválasztotta a legjobb ötleteket, a hivatalos eredményhirdetésre és a díjak átadására június 13-án a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) kerül sor.

Az akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló 27 fős bírálóbizottság több fordulós értékelési folyamat után kiválasztotta a legígéretesebb műszaki, illetve természettudományos projekteket. Az értékelést a következő szempontok alapján végezték el:

  • a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása;
  • a kidolgozás alapossága, illetve tudományos értéke;
  • az írásos anyag, illetve alkotás (vagy modell) színvonala, illetve az elkészített eszköz működőképessége;
  • a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió), illetve hasznosíthatósága;
  • az eredmények ésszerű és világos értelmezése.

Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) professzorának vezetésével a zsűri összesen három első, három második, négy harmadik díjat osztott ki, tizenkettő pedig kiemelt dicséretben, illetve huszonhét pályázat dicséretben részesült.

A fiatalok munkájuk során többek között olyan izgalmas kérdésekre kerestek választ, mint

  • hogyan alakítható ki a környezetszennyezési károk csökkentésére egy teljesen új szemlélet?
  • lehetséges-e daganatos elváltozásokat egyszerűbb módszerekkel szűrni?
  • a fotokémiai ligand kapcsoláshoz fejleszthető-e UV megvilágító berendezés?

A díjazott pályamunkák készítői az elismeréseket 2022. június 13-án, az ünnepélyes eredményhirdetésen veszik át. A díjátadási ünnepségen köszönti a fiatalokat többek között Kollár László, az MTA főtitkára, Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke is.

A 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny az innovációs és technológiai miniszter fővédnöksége mellett, az NKFIH támogatásával és az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg.

Borítóképünk illusztráció, fotó: 123RF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!