Megérkezett a legénység a Nemzetközi Űrállomásra

2022.04.28. 09:26

Kutatásaik a Holdon, sőt a Marson is hasznosak lesznek

Három amerikai és egy olasz űrhajós érkezett csütörtökön a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), mintegy 16 órával azután, hogy elindultak.

Az asztronauták a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon űrhajóján utaztak, amelyet egy Falcon 9 hordozórakéta juttatott az űrbe.

Kjell Lindgren, Bob Hines és Jessica Watkins amerikai űrhajósok, valamint Samantha Cristoforetti, az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa szerdán startolt a floridai Cape Canaveralról.

Bill Nelson, az Amerikai Űrutazási és Űrkutatási Hivatal (NASA) igazgatója azt mondta: „Kjell, Bob, Jessica és Samantha olyan kutatási vizsgálatokat fognak végezni, amelyek segítenek a NASA-nak felkészülni a Holdon – és végül a Marson – való hosszabb távú tartózkodásra”.

Ez az első olyan NASA-legénység, amely egyenlő arányban áll férfiakból és nőkből. Köztük van az első olyan fekete bőrű nő, Jessica Watkins, aki hosszú távú űrrepülésre készül. A geológusnő szerepel a NASA-nak azon a listáján, akiket figyelembe vehetnek a következő években egy holdraszállási küldetésnél.

A további űrhajósok: Bob Hines, akinek ez az első űrrepülése, Samantha Cristoforetti, az olasz légierő egykori vadászpilótája, az Európai Űrügynökség egyetlen női űrhajósa, valamint az amerikai Kjell Lindgren mérnök, aki második útjára indult az ISS-re.

Az asztronauták öt hónapot töltenek majd a Föld körül keringő laboratóriumban.

Az új legénység a jelenleg az ISS fedélzetén állomásozó űrhajósokat, három amerikait és egy németet – Thomas Marshburnt, Raja Charit, Kayla Barront, valamint Matthias Maurert – váltja fel. Ők visszatérnek a Földre a SpaceX űrkapszulájával.

Három orosz is él az űrállomáson, Oleg Artyemjev, Gyenyisz Matvejev és Szergej Korszakov.

A SpaceX kapszulái teljesen automatizáltak, úgy tervezték őket, hogy a testméretek szélesebb skáláját tudják befogadni. Ez abból a szempontból is fontos, hogy a NASA és az Európai Űrügynökség több női űrhajós utazását is szorgalmazza.

Borítóképünkön a SpaceX indulása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!