2000 fényév

2022.03.17. 18:00

Sohasem látott éles képet lőtt egy csillagról az űrteleszkóp

A NASA szerint a James Webb a várakozásoknak megfelelően fog teljesíteni, „ha nem jobban”.

Az űrteleszkóp az üzembe helyezési fázis kritikus mérföldkőjéhöz érkezett, mivel irányítói immáron teljesen összehangolták az obszervatórium képalkotóját.


A borítóképünkön is látható, kétezer fényévnyi távolságra lévő csillag neve 2MASS J17554042+6551277, ezt használta a NASA az űrteleszkóp 18 hatszögletű tükrének beállításához.


Bár a cél az volt, hogy a középen lévő fényes csillagra fókuszáljanak a beállítás kiértékeléséhez, a James Webb optikája és a NIRCam műszer annyira érzékeny, hogy a háttérben látható galaxisok és csillagok is látszanak.


A csillagról készült képen a vizuális kontraszt növelése érdekében vörös szűrőt használtak.


Ugyan még hónapok múlva kezd a Webb új képet adni a kozmoszról, s ez a fotó is még csak tesztkép, ennek alapján a tudósok biztosak abban, hogy az elsődleges optikai rendszer a lehető legjobban működik.


A teleszkóp elsődleges képalkotója teljesen összehangolódott, mind a 18 szegmens egyetlen infravörös szemként működik, amellyel a tudósok a kozmoszt fogják szemlélni. További beállításokra van még szükség, de a Webb már most mindenkit lenyűgöz teljesítményével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!