Közben az űrben

2022.03.24. 09:25

Hétórás űrsétát tett a német és az amerikai űrhajós (teljes videó)

Rekordséta után visszatért a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerdán a német Matthias Maurer és az amerikai Raja Chari űrhajós.

A NASA, az amerikai űrkutatási hivatal által megosztott teljes videófelvételén alább látható a két kozmonauta szerda esti sétája.

A két űrhajós azért hagyta el az űrállomást, hogy új csöveket szereljen fel egy hűtőrendszerre, kicseréljen egy kamerát, továbbá csatlakoztasson egy áram- és adatkapcsolatot a Bartolomeo európai kutatási platformon.

   
Az űrséták fizikailag nagyon megterhelőek, és nagyon részletes tervezést igényelnek – írta a dpa német hírügynökség.

   
Az 52 éves Maurer számára ez volt az első, több mint 400 kilométerrel a Föld felszíne fölött végrehajtott űrrepülésen kívüli küldetés. Ő a 12. német az űrben és a negyedik az ISS-en. Első űrsétája nagyon jól sikerült. Miután visszatért az űrállomásra, azonban észrevették, hogy a sisakjában némi víz gyűlt össze. 
A NASA földi irányítása szerint Maurer „nem volt veszélyben”.„Bár némi vizet észleltek Matthias sisakjában, űrsétázóink fittek, egészségesek és jólesően kimerültek” – írta a Twitteren az Európai Űrügynökség (ESA).

   
Maurernek meg kellett küzdeni néhány kisebb problémával. Először is meglazult a kamera a sisakján, amelyet aztán ideiglenesen dróttal rögzítettek, Ez átmenetileg hátráltatta a munkát. Ezt követően belegabalyodott a köldökzsinórba, de az irányítóközpont utasításai segítségével ki tudta magát szabadítani.

   
Ennek ellenére Maurer és Chari a NASA szerint elvégezte legfontosabb feladatát. A páros ugyanakkor néhány másodlagos feladatot egy későbbi űrsétára halasztott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!