Szabad szó

2022.03.04. 09:25

Blokkolja Oroszország a független sajtót és a Facebookot

Több független internetes hírportál és közösségi oldal vált elérhetetlenné Oroszországban az AFP francia hírügynökség péntek hajnali jelentése szerint.

A GlobalCheck nevű internetes szolgáltatás és a hírügynökség Moszkvában dolgozó munkatársai egyaránt azt tapasztalták, hogy blokkolták a Meduza, a Deutsche Welle, a Szabad Európa oldalát, a BBC orosz szolgáltatását, valamint a Facebookot, a Twittert, az Apple és a Google alkalmazásboltjait.

A blokkolások március 3-4-én éjjel kezdődtek.

A GlobalCheck szerint a Rostelecom előfizetői számára néhány oldal még mindig elérhető volt.

 

A Meduza a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson azt tudatta, hogy úgy tudják, egyes oroszországi felhasználók nem tudják megnyitni az oldalt, de nem kaptak értesítést a hatóságoktól arról, hogy elérhetetlenné tették volna a hírportált.


   
A német, amerikai és brit forrásokból finanszírozott Deutsche Welle, Szabad Európa és a BBC rendszeresen közöl olyan oknyomozó anyagokat, amelyek nem vetnek jó fényt a Kremlre. A Deutsche Welle munkatársait az orosz hatóságok a múlt hónapban ki is utasították az országból, a csatornát pedig betiltották Oroszországban válaszul arra, hogy a német hatóságok megtiltották, hogy az RT orosz állami csatorna helyi engedély nélkül sugározza német adását.


   
Ezzel párhuzamosan a világ legtöbb internetes hirdetését értékesítő Google azt közölte, hogy leállította az online hirdetések eladását Oroszországban. Sem a keresőoldalon, sem a Youtube-on, sem a cég külső partnereinek oldalán nem lehet hirdetési felületet vásárolni Oroszországból.


   
Ukrajna előző heti megtámadása óta Oroszország  a korábbiaknál is keményebben lép fel a még meglévő független sajtóval szemben. Csütörtökön az Eho Moszkvi független rádióadó és a Dozsgy című tévé és internetes hírportál is beszüntette működését.

 

Az orosz parlament alsóháza pénteken pedig olyan törvényjavaslatról tart vitát, amely 15 év börtönnel rendelné büntetni, ha valaki „hamis információkat” tesz közzé az orosz hadseregről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!