Csodálatos tudomány

2022.03.22. 06:00

A hangyák „kiszagolhatják” a rákot

Rendkívül fontos a rák időbeni felismerése, de sajnos a jelenleg rendelkezésre álló módszerek, így az MRI és a mammográfia is, drágák és invazívak. Ez korlátozza széles körű alkalmazásukat.

E korlátok áthidalására a tudósok alternatív módszereket is tanulmányoznak, például az állatok szaglásának felhasználásával.


A CNRS, a Université Sorbonne Paris Nord, az Institut Curie és az Inserm1 kutatócsoportja bemutatta, hogy milyen hasznos lehet ezen a területen egy hangyafaj, a Formica fusca. Mivel ezek a rovarok a szaglásukat használják a mindennapi tevékenységeik elvégzéséhez, néhány perces tréning után képesek megkülönböztetni az egészséges emberi sejteket a rákos emberi sejtektől.

Forrás: Paul Devienne / Laboratoire d'Ethologie Expérimentale

A különböző sejtek által kibocsátott vegyületek elemzésével a tudósok kimutatták, hogy minden egyes sejtvonalnak saját szaga van, amelyet a hangyák fel tudtak használni a felismerésükhöz.


A módszer hatékonyságát immáron klinikai kísérletekkel folytatják embereken. Mindenesetre az első tanulmány azt mutatja, hogy a hangyák alkalmazása hatalmas lehetőségeket rejt magában, mivel nagyon gyorsan, alacsony költséggel és hatékonyan képesek tanulni. Az eredményeket az iScience című szaklapban tették közzé.


Borítóképünkön egy formica fusca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!