Mint az igazi, ígérték

2022.02.02. 18:00

Csoportosan megerőszakoltak egy nőt Zuckerberg virtuális metaverzumában

Mark Zuckerberg októberben Meta-ra nevezte át a Facebook cégét, s egy egyúttal bejelentette a metaverzumot, melyben második életünk olyan lesz, mint a valódi, csak éppen virtuális közegben, az avatarjaink „digitális testében” élünk.

A metaverzum hivatalosan még nem indult el, de a felhasználók VR-eszközökkel már jelen lehetnek a fejlesztés béta változatában.

A Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg találkozik önmagával a 2021. október 28-i bemutatónForrás: AFP

Ide, a béta metaverzumba lépett be virtuálisan egy nő még decemberben – esete csak nemrég került nyilvánosságra –, s mint elpanaszolta, még hatvan másodperc sem telt el, mikor férfi avatarok nekiestek és gyakorlatilag csoportosan megerőszakolták.

 

„Belépésem után azonnal zaklatni kezdett – verbálisan és szexuálisan – három-négy férfi avatárja. Megerőszakolták az avatáromat és fényképeket is készítettek a cselekedeteikről.”

Nina Jane Patel fotója és avatárja

Nina Jane Patel, egy 43 éves londoni anya a bejegyzésében írja, hogy mikor próbált elmenekülni, egészen úgy kiabáltak a virtuális erőszaktevők, mint a való világban: „ne tegyél úgy, mintha nem esett volna jól!”

 

„Szürreális rémálom volt” – mondta Patel.

 

Még át sem adták, de érkeznek a szexuális visszaélésekről szóló beszámolók a metaverzum korai használóitól.

 

A The Verge számolt be arról, hogy az egyik bétatesztelőnek egy idegen megtapogatta az avatárját.

 

„A szexuális zaklatás egyáltalán nem olyan vicces a hagyományos interneten sem, de a virtuális valóság egy újabb réteget ad ahhoz, hogy a felhasználók még valószerűbben éljék meg az élményeiket.” – írta a tesztelő. „Tegnap este nem csak megtapogattak, hanem azt kellett tapasztalnom, hogy vannak ott más emberek is, akik ráadásul támogatják ezt a viselkedést. Ezért elveszettnek éreztem magam abban a plazában, ahol éppen jártam.”

 

Válaszként akkor Vivek Sharma, a Meta Horizon alelnöke a Verge-nek azt írta, hogy az eset „abszolút szerencsétlen” volt, s a béta tesztelő nem használta a biztonsági funkciót, amely arra szolgál, hogy megakadályozza, hogy valaki interakcióba lépjen vele. Sharma szerint a tesztelő jelentése „jó visszajelzés” volt.

 

Fogalmazását Arwa Mahdawi, a Guardian rovatvezetője „áldozathibáztatásnak” minősítette.

 

„Ez a digitális megfelelője annak, mintha azt mondanánk a nőknek, ha nem akarják, hogy zaklassák őket az utcán sétálva, akkor maradjanak otthon” – írta Mahdawi.

„Régimódi nőgyűlölet a digitális korszakra átcsomagolva.”Tavaly Mark Zuckerberg bejelentette, hogy a Facebook anyavállalatát „Meta” névre kereszteli át, és a jövő feltételezett digitális univerzumára összpontosít. Ebben a világban az emberek avatárjai elméletileg képesek lesznek bármit megtenni, amit a való világban már most is megtesznek – a barátokkal való együttléttől kezdve a koncerteken való részvételen át az olyan hétköznapi feladatokig, mint a bevásárlás.

 

„Sajnálattal halljuk, hogy ez történt. Azt szeretnénk, hogy a Horizon Venuesben mindenki kellemes élményeket szerezzen, s könnyen megtalálja azokat a biztonsági eszközöket, amelyek segíthetnek egy ilyen helyzetben – és segítsenek nekünk is a nyomozásban és az intézkedések meghozatalában" – mondta Joe Osborne, a Meta szóvivője a VICE Newsnak egy e-mailben küldött nyilatkozatban. A Horizon Venues virtuális események, például koncertek megrendezésére szolgáló térnek készült.

 

„A Horizon Venues-nek biztonságosnak kell lennie, és mi elkötelezettek vagyunk amellett, hogy így építsük fel” – folytatta Osborne. „Folytatni fogjuk a fejlesztéseinket, ahogy egyre többet tudunk meg arról, hogyan lépnek emberek interakciókba egymással ezeken a virtuális tereken: Különösen, mikor arról van szó, hogy könnyen és megbízhatóan bejelenthessenek sértő dolgokat.”

 

A virtuális erőszaktétel áldozatává tett Patel azt mondta, hogy azért nem használt semmilyen biztonsági funkciót, mert az egész dolog annyira gyorsan történt. És miután megosztotta lehangoló tapasztalatait, találkozott néhány rémes kommentelővel is, akik azt tanácsolták neki: 

„ne válasszon női avatart, az a legegyszerűbb megoldás”.

 

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!