Kiütéssel győz

2022.02.15. 06:00

Apple kontra az egész világ

A világ legértékesebb vállalatai észak-amerikaiak, és a rangos lista első helyén az Apple áll.

A Statista infografikái az Apple-t a világ többi kontinensének óriásaival vetik össze, hogy miként viszonyulnak az egyes földrészek legnagyobb tőzsdei cégei a technológiai óriás hatalmához.

 

Nem is kétséges, az Apple nyer, de érdekes, hogy az egyes régiók legértékesebb vállalatainak értéke hogyan alakul, ha összehasonlítjuk a piaci kapitalizációs számaikat.

Infographic: Apple vs. the World | Statista

Ázsia produkálja közülük a legerősebb versenyzőt.

 

A Saudi Aramco, azaz a Szaúd-arábiai Olajtársaság 2022. február elején 1,98 billió dolláros piaci kapitalizációt mutatott – ez 69,5 százaléka az Apple 2,85 billió dolláros értékének. Európában már kezd nagyon egyoldalúvá válni a küzdelem, az LVMH francia luxuskonglomerátum nagyszerűen néz ki, amikor belép a ringbe, de nem tud igazi ütést bevinni 408 milliárd dolláros piaci kapitalizációval.

 

A súlycsoportok összeegyeztethetősége (a Statista következetesen a bokszolói szókészletet használja) itt véget ér.

 

Óceánia legértékesebbje, a melbourne-i székhelyű BHP bányavállalat piaci kapitalizációja az Apple 8,5 százalékának felel meg, míg a dél-amerikai Petrobras mindössze 3 százalékot ér el. Afrika legértékesebb részvénytársasága, a dél-afrikai Naspers kiadóvállalat piaci kapitalizációja mindössze 1,2 százaléka az Apple-nek tulajdonított csaknem 3 billiónak.

 

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!