Okoshangszóró

2021.12.29. 13:40

Megölhetett volna egy kislányt a mesterséges „intelligencia”

Elképesztő ostobaságra szólította fel az Amazon Alexa hangasszisztens.

Nemrég kiszivárgott információk alapján a felhasználók nagyon nehezen térképezik fel az Amazon Alexa hangasszisztenssel szerelt okoshangszórók extra funkcióit, oroszlánrészt csak a nyilvánvaló lehetőségeiket használják ki – írja az Origo

Talán jobban is járnak, az Alexa internetes keresésen alapuló válaszai totális őrültségeket tartalmazhatnak, karácsony másnapján egy amerikai anyuka felhívta a figyelmet egy kiemelkedően bicskanyitogató ostobaságra az asszisztens részéről.

Kristin Livdahl beszámolója szerint a tízéves kislánya unatkozott karácsony másnapján, így egy kihívást kért az Echo okoshangszórótól. Az ilyenkor szokásos, ártalmatlan dolog helyett az Alexa azt javasolta neki, hogy dugjon be félig egy mobiltöltőt a konnektorba, majd helyezzen pénzérmét a még hozzáférhető villái közé.

 Az Egyesült Államokban az általunk megszokottól eltérő konnektorok és dugók vannak használatban, a sokkal kevésbé biztonságos kialakításuk miatt a kihívást teljesítve

a kislány akár halálos áramütést is szenvedhetett volna.

Emellett a pénzérme villák közé való berakása rövidzárlatot okozott volna, ilyenkor kontrollálatlanul kilő az áramkörben keringő áramerősség. Ez a helyzet körülbelül annak felel meg, mintha egy több tízezer wattos eszköz lenne bedugva a konnektorba. A kismegszakító lecsapódásáig a rövidzárlat jobb esetben látványos szikrázásban, rosszabb esetben elektromos tűzben nyilvánult volna meg.

Az Amazon szóvivője szerint az illetékesek javították a hibát, az Alexa nem fog többé ilyen kihívást adni a jövőben.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!