A nagy átverés

2021.11.16. 06:00

Népszerű a streaming? Azt szeretik a kiberbűnözők is

Elemezték a szórakoztatáshoz kapcsolódó fenyegetések legfrissebb trendjeit és legfontosabb eseményeit a pandémia csúcsszakaszaiban.

A demonstrator wearing the red jumpsuit and Dali mask of the Spanish Netflix hit series La Casa de Papel (Money Heist) gestures during a demonstration in Marseille, southern France, on January 14, 2020, as part of a nationwide multi-sector strike against the French government's pensions overhaul. - The country has been hit by 41 days of a nationwide movement against a French government pension reform. (Photo by GERARD JULIEN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Gerard Julien

A 2020. január eleje és a 2021. június vége közötti időszakban a Kaspersky termékei több mint 93 000 fertőzési kísérletet észleltek

az öt legnépszerűbb streaming platform, a Netflix, a Disney+, az Apple TV+, az Amazon Prime Video és a Hulu álcája alatt.

A streaming platformok saját gyártású műsorai közül a legtöbbször a The Mandalorian és A nagy pénzrablás (Money Heist) című sorozatot használták rosszindulatú programok terjesztésére a népszerűségük miatt, derül ki a Kaspersky legújabb, „Streaming wars continue — what about cyberthreats? Streaming-related threat landscape in 2020-2021” című jelentéséből.

Az elmúlt két évben gyors bővülés volt látható az igény szerinti tartalmak és a streaming szolgáltatások piacán, amit a világjárvány még tovább erősített. A kiberbűnözők az alternatív szórakozási formák iránti megnövekedett kereslethez gyorsan alkalmazkodva meglátták a lehetőséget arra, hogyan használhatják ki a felhasználók vágyát a kedvenc sorozataik streaming platformokon való nézése iránt, és az internetet máris ellepték a jól ismert csalási módszerek.

A Netflix nemcsak az előfizetők száma alapján számít vezető platformnak, hanem egyben a kiberbűnözők által csaliként használt legnépszerűbb streaming szolgáltatás is. Ez jól látszik abból is, hogy az érintett felhasználók 89,93%-a a Netflixen való keresgélés, illetve a Netflixhez kapcsolódó tartalom keresése során szembesült malware-rel vagy nem kívánt szoftverrel.

A kiberbűnözők aktívan használják csaliként a streamelhető műsorokat és sorozatokat.

A fertőzési kísérletek csaknem 60%-a mindössze két csalinak használt sorozathoz köthető.

A kiberbűnözők az elmúlt évek két legnagyobb sikersorozatát, a The Mandaloriant (28,72%) és A nagy pénzrablást (28,41%) használják aktívan a rosszindulatú programok terjesztéséhez.

A top ötbe még a következő sorozatok kerültek be, amelyeket az adathalászok rendszeresen használnak csaliként: Rick and Morty, azaz Rick és Morty (9,69%), Peaky Blinders, azaz Birmingham bandái (9,25%), és Westworld (7,17%).

A nagy pénzrablás streamelését kínáló adathalász oldal

„Egyre több felhasználó fizet elő streaming szolgáltatásra a kedvenc sorozatainak nézéséhez. Mivel a tartalom megnézéséhez semmilyen fájlt nem kell letölteni, azt várnánk, hogy csökken az ilyen jellegű rosszindulatú tevékenység. A kiberbűnözők azonban gyorsan alkalmazkodnak az új trendekhez, és relevánsabb csalástípusokkal állnak elő.

A 2021-es adatokat a 2020-as indikátorokhoz hasonlítva azt látjuk, hogy ritkább lett a TV-sorozatoknak álcázott rosszindulatú fájlok letöltése, de ez még nem menti meg a felhasználókat a más jellegű fenyegetésektől, mint például a streaming szolgáltatásokat érintő adathalász csalásoktól, amikor is a kiberbűnözők ellophatják a felhasználók hitelesítési adatait és pénzét” – Miroslav Koren, a Kaspersky Kelet-Európáért felelős igazgatója.

Borítóképünkön tüntető A nagy pénzrablás maszkjában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!