A nyár technikai slágere

2021.07.07. 11:58

Nagy dobás lehet a ZTE high-tech okospólója (videó)

A lépésszámláló, testhőmérsékletet és pulzust mérő okos órák után végre beköszöntött a hasznos, valódi okosruhák korszaka.

Forrás: ZTE

A kínai ZTE egy olyan intelligens ruhadarabot mutatott be a 2021-es barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC), amely a mosható textilszövetbe ágyazott polimer érzékelőket használva

nem különbözik a hagyományos viseletektől, ugyanakkor méri, összegyűjti és továbbítja viselőjének mérhető életjeleit.

Az Olaszországban gyártott, YouCare fantázianevű okospóló a szívritmust, a testhőmérsékletet, a légzésszámot, valamint az izomtónus és az izzadtság mértékét is detektálja, és lehetővé teszi az összegyűjtött adatok 5G hálózaton keresztül történő továbbítását az egészségügyi központokba vagy/és a felhasználók okostelefonjára.

A ZTE YouCare olyan speciális érzékelőkkel felszerelt okos póló, amely képes a légzés és az izzadság összetevőinek, az izomerő és a hőmérséklet mértékének elemzésére. A szövet textúrájába integrált orvosbiológiai megoldások révén az okospóló bármikor, bárki által és bárhol viselhető. Ez tehát

nem olyan eszköz, amelyet csak sportolóknak terveztek, hanem minden felhasználónak, aki érdekelt a biztonság fokának javításában a munka vagy a szabadidős élet során.

Az intelligens szövetbe nyomtatott polimer érzékelők láthatatlanok és észrevehetetlenek. Az adatok egy ruhacímkényi, 5G-s vezérlőegységben gyűlnek össze, ahol orvosi-egészségügyi szoftver feldolgozza, majd a megfelelő helyre továbbítja őket.

A ZTE az AccYouRate csoporttal közösen fejlesztette a YouCare okospólót a szenzorokat létrehozó Let's Web-earable Solutions-szel és a szív- és érrendszeri rendellenességek előrejelző algoritmusaiért felelős izraeli BSP-Medicallal közösen.

Hu Kun, a ZTE Italia vezérigazgatója és a ZTE nyugat-európai elnöke szerint az eszköz szerves részét képezi a YouCare nevű új távoli egészségügyi felügyeleti szolgáltatásnak, amelyet várhatóan jövő ősszel tesztelnek a ZTE 5G kutatási és innovációs központjában, az olaszországi L'Aquilában. A ZTE okospólója távlatokat nyit a telemedicinában, legyen szó munkáról, szabadidős vagy élsportról, vagy az általános egészséges létezésről: a YouCare észrevétlenül segíti a biztonságot.

„Ez olyan találmány, amely sok egészségügyi problémával küzdő polgár és krónikus betegségben szenvedő, kiszolgáltatott ember életét és otthoni és távoli egészségügyi ellátásának minőségét fogja megváltoztatni” – mondta a bemutatón Francesco Rocca, az olasz Vöröskereszt és a Vöröskereszt Nemzetközi Szövetségének elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!