10 percig tartott

2021.07.20. 15:59

A világűrbe indult – és már vissza is jött – a leggazdagabb ember

Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere, az Amazon internetes vállalat alapítója saját űripari vállalatának űrjárművén ment az űrbe.

Fotós: AFP

A New Shepard űrhajó közép-európai idő szerint szerda délután startolt a texasi Van Horntól 20 kilométerre fekvő kilövőállásról. Az űrkapszula fedélzetén Bezosszal tartózkodott fivére, egy 18 éves holland fiatalember és egy 82 éves egykori pilótanő is.

Ez volt a New Shepard kereskedelmi célú működésének első útja. Mintegy 106 kilométeres magasságba repültek fel, több mint

16 kilométerrel magasabbra, mint Richard Branson Virgin Galactic űrhajója, amely utasaival július 11-én járt a világűr peremén.

Bezos és utasai mintegy négy percen át élvezhették a súlytalanságot, elhagyva ülőhelyüket az űrkapszula ablakain keresztül gyönyörködhettek a Földben.

Ez a 16 kilométer nagyon fontos a vetélkedő ultragazdagoknak, miként az is, hogy melyikük repül fel egy héttel előbb.

Az Apollo 11 Holdra szállásának 52. évfordulójára időzített utazás egyike a milliárdosok hobbijává lett űrutazásoknak.

Az űrrakéta és kapszula automatikus,

nincs szükség képzett személyzetre irányításához a fedélzeten a körülbelül 10 percig tartó úton.

(Branson Virgin Galactic űrrepülőgépének működéséhez két pilótára van szükség a fedélzeten.)

A több mint 18 méter magas New Shepard hat embert képes szállítani, az űrkapszula a legnagyobb, amelyet valaha a világűrben használtak. Sebessége eléri az óránkénti 3540 kilométert.

Utasai között volt Bezos és fivére mellett a 18 éves holland Oliver Daemen, aki „jegyet váltott” az űrhajóra és Wally Funk, a 82 éves egykori pilótanő.

A 18 éves Daemen és 82 éves Funk a „legfiatalabb és a legidősebb űrhajós”, aki a világűrbe jutott.

Our astronauts have completed training and are a go for launch. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#NSFirstHumanFlight pic.twitter.com/rzkQgqVaB6

Funk egyike volt azoknak az amerikai pilótanőknek, akiket az amerikai űrkutatási hivatal űrhajósnak képzett ki az 1960-as évek elején, ám neme miatt soha nem repülhetett űrhajón.

Borítóképünkön Jeff Bezos

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!