Perseverance

2021.07.22. 10:39

A NASA marsjárója megkezdi a talajminták gyűjtését a vörös bolygón

Az utolsó előkészületeket teszi az amerikai űrkutatási hivatal Perseverance marsjárója ahhoz, hogy megkezdje a talajminták gyűjtését a Marson – közölték szerdán a NASA illetékesei.

This NASA photo shows the Perseverance Mars rover in a selfie with the Ingenuity helicopter, seen here about 13 feet (3.9 meters) from the rover, on April 6, 2021, the 46th Martian day, or sol, of the mission and taken by the WATSON (Wide Angle Topographic Sensor for Operations and eNgineering) camera. - NASA is targeting no earlier than Sunday, April 11, for Ingenuity Mars Helicopter’s first attempt at powered, controlled flight on another planet. A livestream confirming Ingenuity’s first flight is targeted to begin around 3:30 a.m. EDT Monday, April 12. (Photo by Handout / NASA/JPL-Caltech/MSSS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/MSSS" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: Handout / NASA / JPL-Caltech / MSSS / AFP

Fotó: AFP

A hatkerekű geológusrobot jelenleg keresi a tudományosan érdekes célpont a mintagyűjtésre a Jezero kráterben. A mintagyűjtés, amelyet a NASA szakemberei fontos mérföldkőnek neveztek, két héten belül kezdődhet meg.

A Jezero kráterben február 18-án landolt Perseverance június elején kezdte meg tudományos küldetését a vörös bolygón, azóta mintegy négy négyzetkilométernyi területet vizsgált át a kráter talajában, ebben a térségben lehetnek a legmélyebben fekvő és legősibb kőzetrétegek.

A mintagyűjtés 11 napig fog tartani és a rover számos tudományos műszere vesz részt benne.

– Amikor Neil Armstrong az első talajmintát vette a Holdon, három perc 35 másodperc kellett begyűjtéséhez. A Perseverence-nek mintegy 11 napra lesz szüksége ahhoz, hogy befejezze az első mintagyűjtést, mivel az utasításokat több számmillió kilométerről kapja, miközben a legösszetettebb, legalkalmasabb és legtisztább rendszerre – sampling and caching system – támaszkodik, amelyet valaha a világűrbe küldtek – mondta Thomes Zurbuchen, a NASA igazgatójának tudományos helyettese.

A begyűjtött mintákat a rover a Mars talaján kicsiny csövekbe tárolja el, amelyekért egy jövőbeni marsmisszió keretében a NASA közösen Európai Űrügynökséggel küld űrjárművet a vörösbolygóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!