Jogos a riadalom

2021.07.10. 06:00

A Microsoft aláírt egy rosszindulatú Netfilter kártevőt

Egy széles körben hamis pozitív találatnak hitt riasztásról a G Data szakértői kiderítették, hogy egy kínai IP címre forgalmat terelő, rendszerszintű kártevő váltotta ki.

Ráadásul ezt a Microsoft is aláírta, egyelőre nem tudni milyen körülmények között.

Nemrég beszámoltunk a fals pozitív riasztásokról, hogy azok mennyire megkeserítik a rendszergazdák életét. A G Data minden hozzá beküldött hasonló mintát megvizsgál, hogy ezzel is javítsa vírusvédelmét. Így történt június közepén is, amikor a G Data felhasználói egy lehetséges fals pozitív találatról küldtek értesítést:

a Netfilter nevű driver-nél első pillantásra minden rendben volt, hiszen azt a Microsoft írta alá.

A Windows Vista operációs rendszer óta kötelező az operációs rendszer által futtatott kódokat tesztelni a fejlesztőknek, és alá is kell írniuk mielőtt a nagyközönség tömegesen elkezdi használni azokat, ezzel is biztosítva az operációs rendszer stabilitását. A tanúsítvány nélküli Microsoft drivereket alapból nem lehet telepíteni.

A drivert a Microsoft valóban aláírta, de a szakemberek számára gyanús találatról közelebbi vizsgálat után kiderült, hogy egy

olyan rootkit kártevőről van szó, mely egy kínai IP címre tereli a forgalmat.

A G Data elemzésének adatait megosztotta a Microsoft-tal, amely azóta frissítette a Windows Defender szignatúra adatbázisát. A cikk írásának pillanatáig azonban nem derült ki, hogy a drivert pontosan ki és hogyan tudta aláírni, és így egy hiteles Microsoft drivernek feltüntetni.

A tanulság, hogy

még olyankor is érdemes konzultálni a vírusvédelem gyártójával, amikor viszonylag biztosak vagyunk abban, hogy téves riasztásról van szó,

mert az adott fájlt ismerjük, vagy az megbízható helyről származik. Tegyük meg, hogy eljuttatjuk azt a gyártónak, és a válaszáig lehetőleg ne futtassuk, ne telepítsük az állományt.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában