Átmeneti fájdalmak?

2021.06.25. 12:27

Ősztől ezt a Windowst nézhetjük szakadatlan – kivéve, ha mégsem

A hangzatos szlogen: „Új Windows-élmény, amely közelebb hozza kedvenc ismerőseit és dolgait.” Már akinek.

Forrás: Shutterstock

Tegnap mutatta be a Microsoft hivatalosan a vadonatúj, hetek óta pletykált operációs rendszerét, a Windows 11-et. Mivel nem volt szerencsénk a rendszer mélyébe látni, leginkább a kissé déjá vu látványról beszélhetünk, ami igen megnyerő.

A dizájn sokkal frissebb, korszerűbb – olyan Macintosh-szerű lett. Ez utóbbi érzetre még rá is tesz egy lapáttal, hogy elegánsan középre került a tálcán a Start menü. A mutatós látványon kívül a gyakorlatban ennek talán azok fognak örülni, akik a divatosan ultraszéles kijelzőket használják, mert nem kell majd az egeret elvonszolni a bal sarokig.

Az egész rendszer megújult, az ablakok, dokkok kerekítettek, leginkább olyan androidos külsőt vettek fel. Talán nem véletlenül: az Android programok állítólag mindenféle erőfeszítés (értsd: külső program nélkül) futtathatóak lesznek a rendszeren.

Az ígéretek szerint a rendszer minden Windows 10-et ma futtató gépre ingyenesen telepíthető lesz, a felhasználó bármikor eldöntheti, nincs kényszerű frissítés –

feltéve, írják, ha az adott gép megfelel a Windows 11 kompatibilitási előírásainak.

Ennek ellenőrzésére a Microsoft ezen az oldalon ki is adott egy ellenőrző segédprogramot, hogy meg lehessen nézni, alkalmas-e egy adott gép a Windows 11 futtatására.

Kipróbáltunk egy jól felszerelt, 10. generációs Intel processzort használó, 16 GB memóriával ellátott, természetesen 64 bites asztali számítógépet, hogy alkalmas-e a Windows 11 futtatására.

Ehhez képest a Microsoft segédprogramja azt írja ki, hogy mivel csak 64 bites processzor jó neki:

„Ez a számítógép nem alkalmas a Windows 11 futtatására.”

Valójában a gép minden paraméterében messze túlteljesíti a Windows 11 elvárásait, a leírt minimumhoz képest valóságos atomerőműnek számít.

Remélhetően csak ritkán sikerül majd a próbálkozóknak éppen ilyen hibába futni. Vagy ha esetleg az őszi frissítésre értelmezhető hibaüzenetet kalapálna elő a felhasználóknak a program, hogy miért nem lehet adott esetben telepíteni a 11-est.

Mert az érdemi javítás ráfér a rendszerre, hiszen rekordszámú, 1268 sérülékenységet fedeztek fel 2020-ban a Microsoft mérnökei – derül ki a keddenként kiadott Microsoft hibajavítások elemzéséből, melyet a 2021-es BeyondTrust Microsoft Vulnerabilities Report-ban foglaltak össze.

A legtöbb sérülékenységet pont a Windows operációs rendszerben találták meg, 907-et,

közülük pedig 132 kritikus sérülékenység volt. A Windows 10-et megjelenésekor a Microsoft a legbiztonságosabb Windows operációs rendszernek kiáltotta ki, de azóta is folyamatosan fedezik fel a hibákat és a problémákat.

A Windows a világon a legnépszerűbb operációs rendszer, napi 1,5 milliárd felhasználóval.

Frissítés

Hazai és külföldi fórumokon egyaránt háborognak a felhasználók, mert frissen vásárolt, korszerű gépek sem minősülnek Windows 11 kompatibilisnek. A The Verge és számos más technikai forrás feltételezi, hogy ilyen esetben a számítógép alaplapjáról hiányzik egy TPM (Trusted Platform Module) nevezetű chip. Alkalmanként csak egyszerűen nincs engedélyezve a TPM a BIOS-ban, UEFI-ben, s a megfelelő opciót enabled-re állítva már működni fog.

Eddig az átlagos felhasználó nem is hallott a TPM chipről: pillanatnyilag úgy tűnik, hogy sokan lesznek kénytelenek megismerkedni vele, vagy lemondani az új oprendszer telepítéséről.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!