Csúcskísérlet

2021.04.15. 09:38

Kihozta a világ első zoom telefotós mobilját a Sony

Magyarországon is bejelentette a gyártó az új Sony Xperia 1 III és az Xperia 5 III készülékeket, bennük igazi zoom kamerával.

Forrás: Shutterstock

A Sony bejelentése szerint két új készülékkel bővülnek mobilkínálatának zászlóshajói. A zoomkamerák bevetésével végre törődött a saját okostelefonjaival is, nem csak a konkurens készülékekben tűnnek fel a kiváló kameratechnikai megoldásaik. A gyártó fogalmazása szerint

„valós idejű Eye AF készült emberi és állati szemekhez, s újonnan fejlesztett valós idejű követés a gyors, pontos és folyamatos autofókuszért az összes objektívvel”.

Az Xperia 1 III-at és az Xperia 5 III-at az Alpha fényképezőgépek mérnökeivel együttműködve tervezték meg, így rendelkeznek a széria piacvezető autofókusz technológiájával. Mindkét készülék gyors, pontos és folyamatos autofókuszt biztosít mindegyik objektívvel, és kompatibilis a valós idejű Eye autofókusszal. Az Xperia 5 III tárgykövetési technológiával is rendelkezik, így

a fotósok mozgó alanyokat is nagy pontossággal tudnak megérinteni, pusztán a képernyő megérintésével.

Mindkét készülék folyamatos autofókuszt biztosít, amely másodpercenként 60 AF / AE műveletet végez el, így a felhasználók rendkívüli pontossággal, fókusszal és ideális expozícióval rögzíthetnek 20 képkockát másodpercenként. Ez a teljesítmény

olyan a professzionális sportkamerákéhoz hasonlítható, mint például az Alpha 9 széria.

Először a sorozat történelmében, a BIONZ X processzor lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyenge fényviszonyok mellett is sorozatfelvételeket tudjanak készíteni olyan zajcsökkentési teljesítmény mellett, melyek a korábbi modelleknél elképzelhetetlen volt.

A zoom telefotó objektív túlszárnyalja az elvárásokat

Mindkét készülék kulcsfontosságú funkciója a világelsőként elérhető zoom telefotó objektív, ami a Dual PD szenzorral ötvözve akár 105 milliméteres fókusztávolságot is biztosíthat, melyet a Dual PDAF szenzor gyors autofókusz funkciója egészít ki. A 70 és 105 milliméteres objektívek közötti váltás során a fókusz pillanatokon belül átáll, így minden gyönyörű részletet pontosan rögzít.

A fotósok tovább bővíthetik kreatív lehetőségeiket a 16, 24, 70 és 105 milliméteres fókusztávolságok segítségével, így lenyűgöző kompozíciókat alkothatnak, legyen szó tájképekről, portrékról vagy állatokról.

Mindkét készülék a korábbi készülékekhez hasonlóan kifejezetten az Xperia okostelefonokhoz kialakított Zeiss optikai eszközökkel rendelkezik.

Nagyot dobtak a kijelzővel

Az Xperia 1 III egy 6.5 hüvelykes 21:9 CinemaWide 4K HDR OLED, 120 Hz-es képfrissítési rátájú kijelzővel, az Xperia 5 III pedig 6.1 hüvelykes 21:9 CinemaWide HDR OLED 120 Hz-es képfrissítési rátájú kijelzővel rendelkezik – magyarul:

a Sony nem feszegette tovább a kijelzőméretet, hanem zsebben is elférő készülékeket gyárt.

Az Xperia 1 III és Xperia 5 III készülékek felhasználói az új és javított, 120Hz-es frissítési rátával rendelkező kijelzőnek köszönhetően – mely mostantól az 1-es és 5-ös szériák tartozéka –, a tisztább képfeldolgozás miatt a gyorsabban mozgó tárgyak is követhetőbbé válnak, amely gördülékenyebb játékmenetet eredményez. A 240Hz-es elmosódás csökkentő kiegészítő szintén azt erősíti, hogy a kijelző hihetetlenül gyors, másodpercenként 240 képfrissítésre alkalmas, elmosódásoktól mentes, kristálytiszta teljesítményre képes. A szintén 240Hz-es érintéses érzékelési sebesség ugyancsak biztosítja, hogy minden a felhasználók irányításának megfelelően történjen, ami döntő előnyt jelenthet számukra a versenyhelyzetben.

Megkapták a világ első 4K HDR 120Hz képfrissítési rátával rendelkező Gorilla Glass Victus kijelzőjét.

A megrögzött játékosok immáron újra átélhetik sikereiket a nagy sebességű videórögzítésnek köszönhetően, mely akár 120 képkocka/másodperccel képes felvételt készíteni. A visszajátszás rögzítő automatikusan rögzít előre 30 másodpercet a játékmenetből, így a felhasználók könnyedén visszatekerhetik és kiválaszthatják a kulcsmomentumokat.

A filmrajongók kiszolgálásán túl az új Xperia modellek remek hangzást nyújtanak a Sony Music Entertainment közreműködésének köszönhetően. Az egyedi hardverdekódoláson túl az újonnan fejlesztett hangszóró-virtualizáló által az Xperia 1 III és Xperia 5 III modellek a

világ első okostelefonjai, melyek képesek visszaadni a 360 Reality Audio hangját a hangszóróikon keresztül.

Az 5G és a Wi-Fi kapcsolódás, valamint a legújabb Qualcomm Snapdragon 888 5G mobilplatform ötvözésével, valamint a Qualcomm Kryo 680-nak és a Qualcomm Adreno 660 grafikai processzornak köszönhetően a készülékek az előző generációnál 25%-kal nagyobb teljesítményt tesznek lehetővé. Ez 35%-kal gyorsabb grafikai renderelésre teszi képessé az eszközöket.

Kicsit kevésnek tűnő 4500mAh kapacitású akkumulátorral szerelték a két modellt, ami a gyártó szerint elegendő lesz ahhoz, hogy egy napra elegendő energiával rendelkezzenek. Az Xperia 1 III vezeték nélküli töltést és akkumulátor megosztó funkciót is kínál.

Bár a hivatalos bejelentés megtörtént, sem a mikor (nyári megjelenésről szól a fáma), sem a mennyiért nem ismert még: egyelőre nincs információ arról, hogy a készülékek mennyibe fognak kerülni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!