Magával versenyez

2021.02.04. 17:35

Játékosok és fotósok árbajnoka: Xiaomi Mi10 T Pro mobil

Szerencsére a jó ár-értékarányban működő Xiaomi megtartotta régi szokását, s némi engedményekért cserébe jó áron (is) ad értékes készülékeket.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mostanában zavarba ejtő – ha az ember nem született Xiaomi-fan – kiigazodni a számtalan betű és számjelzéssel ellátott, eltérő márkaneveken piacra dobott, amúgy szemre, meg paramétereiben is igencsak hasonló, Mi, Mi Note, Redmi, POCO készülékek választékában. Ráadásnak a tavalyi, jeges zuhanyként érkező Mi10 Pro 380 ezer forintos ára zavarta össze a juzereket, mikor a jellemzően „kifizethető árú, ám mégis jó” kategóriából a márka új szereplője hirtelen egy egészen más ligában kezdett el játszani.

A meglepetést szerencsésen túléltük – részben, mert a többi gyártó még feljebb tette a prémium készülékek esetében a lécet, s részben, mert azóta újra módunkban áll barátságos árcédulájú, ám ebben-abban kiugró Xiomi termékekkel is találkozni.

Ezt adja meg a novemberben piacra dobott, „friss” Mi 10T Pro. Idézőjelekkel friss, mert a pár hónapos készüléknek máris a nyakában liheg a jövő héten bemutatandó Xiaomi Mi 11: a jó hír, hogy az újdonság hírére az ára még barátságosabbra váltott, mert már erős másfélszázezer forintért el lehet vinni – még csak nem is kapualjban szorongó zug-GSM-ekből.

A Mi 10T Pro – és itt a „T” jelzésre érdemes felfigyelni – a sok hardveres előnyért egyetlen komoly ponton kényszeríti kompromisszumra a felhasználót: ki kell egyezni Amoled helyett az IPS kijelzővel. Magyarán szólva bár fényerőben nincs miért restelkednie, azért a feketék a kijelzőn nem lesznek annyira feketék, meg a divatos sötét mód is lényegében értelmét veszti, az AOD állapotjelzővel együtt. Állítólag ide zsúfoltak egy fehér LED-et az utóbbi pótlására, de ezt a tesztidőszak alatt egyszer sem sikerült észrevenni.

Cserébe viszont hatalmas, 6,67 hüvelykes a kijelző, ami

a játékosok örömére 144 Hz-n is megy,

tehát nincs az a gyors mozgású pont, amit időben ne lehetne észlelni.

Daliás, 5000 mAh-s akkumulátorának töltéséhez nem hiányzik a töltő a dobozból, sőt, 33 wattos, tehát meglehetősen csinos tempóban tolja a szuflát a bálnaméretű készülékbe. Ami átlátszó tokkal pedig végképp meggyőző darab.

Elsőre kényelmetlen megoldásnak tűnt, de aztán kiderült, hogy tízből tízszer jól működik a készülék oldalán található bekapcsológombba szerelt ujjlenyomat-azonosítóval. Érdemes megszokni, mert megbízhatóan teszi a dolgát, miként az arcfelismerő is.

A MIUI felülete megad minden jóságot, ami egy Android készüléktől ma elvárható, persze a maga miusított módján: meg lehet barátkozni az egyre kellemesebb módon kialakított felülettel, ahelyett hogy rögtön a Nova, vagy a Lawnchair launcher után kapnánk.

A méretekhez visszatérve:

a hátlapból tekintélyt parancsolóan mered elő a kameraegyüttes

– és persze a készüléket tokkal együtt is roppant billegőssé teszi. Legjelesebb tagja 108 megapixellel fölül nézeget kifelé, s magában van akkora, mint a sziget másik két kamerája, az ultraszéles és a makró.

A prémium Xiaomi mobilok kamerái manapság a legjobbak között játszanak: a házon belül a Mi 10T Pro a középmezőny tetejébe tartozik. A nagyfelbontású képek készítői és a digitális zoomot használók értékelni fogják a méretháború 108 megapixeles élharcosát.

Az immáron hivatalosan is bejelentett Mi 11 a kiszivárogtatások szerint többet tud majd, nyilván jóval magasabb áron, mint ez a pár hónapos készülék. Leginkább pénztárca kérdése, hogy érdemes-e az érkező Nagy Testvérre várakozni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!