Nem mind arany

2021.02.05. 06:00

Így kell védekezni az online oktatás álcájában érkező fenyegetések ellen

Az oktatás továbbra is a kiberbűnözők egyik kiemelt célpontja az interneten.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nem véletlenül, hiszen a folytatódó világjárvány következtében az iskolák bezárásokra kényszerülnek vagy hibrid oktatási modellben (jelenléti és távoktatás egyszerre) próbálnak működni.

2020. július és december közötti időszakban

270 171 felhasználót értek olyan különféle fenyegetések, amelyeket népszerű oktatóplatformok álcája alatt terjesztettek.

Ez a szám 60%-os növekedést jelent 2020 első feléhez képest.

A legnépszerűbb csali a Zoom volt.

Ez egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy a Zoom a virtuális mítingek legnépszerűbb platformja: naponta több mint 300 millióan vesznek részt Zoomos mítingeken. A második legnépszerűbb csalinak a Moodle bizonyult, míg a harmadik helyet a Google Meet szerezte meg. A népszerű online oktató-/videókonferencia-platformok álcája alatt fenyegetéseket kapó felhasználók száma egy kivételével minden platformon nőtt – ez az egy kivétel a Google Classroom volt.

A népszerű videómíting-alkalmazások és online oktatóplatformok álcája alatt terjesztett fenyegetésekkel a felhasználók általában hamis alkalmazástelepítők formájában szembesülnek. Ilyenekkel eredeti platformoknak kinéző nem hivatalos weboldalakon, vagy a platformról érkező különleges ajánlatoknak, vagy értesítéseknek álcázott e-mailek formájában találkozhatnak.

Hogy megússzuk biztonságban a videókonferencia-alkalmazásoknak/online oktatóplatformoknak álcázott malware-eket és egyéb fenyegetéseket,

a Kaspersky azt ajánlja minden felhasználónak:

  • Ne töltse le ezen alkalmazások/platformok nem hivatalos verzióit vagy módosításait. Keressen információkat a fejlesztőről, és válassza a hivatalos alkalmazásáruházakat.
  • Minden fiókjához más és más, erős jelszót használjon. Nem kell minden jelszóra emlé-keznie, ha például a Kaspersky Password Manager megoldását használja, amely egyedi jelszavakat generál, és biztonságban tartja őket.
  • Mielőtt bármit is letöltene az eszközére, mindig ellenőrizze, hogy az adott cég hivata-los weboldalán jár-e. A hamis weboldalak pont úgy tudnak kinézni, mint az igaziak, ezért mindig kétszer is ellenőrizze az URL formátumát és a cégnév helyesírását, mie-lőtt bármit is letöltene.
  • Használjon megbízható biztonsági megoldást, például a Kaspersky Security Cloudot, amely magas szintű védelmet biztosít minden eszközön.
  • Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!