Tiltások és zárolások

2021.01.29. 12:02

Az ENSZ-főtitkárt aggasztja a közösségi médiacégek hatalma

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint ki kell dolgozni olyan mechanizmusokat, amelyekkel szabályozhatók az olyan döntések, mint például Donald Trump volt amerikai elnök Twitter-fiókjának letiltása.

United Nations Secretary General Antonio Guterres delivers a speech during a ceremony to award him an Doctor Honoris Causa degree at Lisbon University in Lisbon, Portugal on February 19, 2018.

Forrás: AFP/NurPhoto

Fotó: Pedro Fiúza

„Nem hiszem, hogy élhetünk egy olyan világban, ahol túl sok hatalma van egy bizonyos számú vállalatnak. Azt kell, hogy mondjam, különösen aggaszt a már meglévő hatalmuk” – mondta csütörtökön New Yorkban Guterres újságírói kérdésre válaszolva. Az ENSZ-főtitkár szerint ki kell dolgozni olyan mechanizmust, amely szabályozási keret révén lehetővé teszi az ilyen döntések meghozatalát a törvényekkel összhangban.

Guterres aggodalmát fejezte ki a közösségi platformok által a hirdetőknek továbbított adatok mennyisége miatt, amelyek ugyancsak

felhasználhatók az emberek magatartásának befolyásolására.

Aggasztó szerinte az is, hogy fennáll a veszélye, hogy ezeket az adatokat politikai indíttatásból használják fel a polgárok felletti ellenőrzés megszerzésére.

Jack Dorsey, a Twitter tulajdonosa január közepén megvédte a közösségi oldal döntését Donald Trump fiókjának zárolásáról, de arra is figyelmeztetett, hogy ez veszélyes precedenst teremthet. Dorsey saját Twitter-oldalán közzétett üzenetében leszögezte, nem örül ugyan a döntésnek, de azt gondos mérlegelés után hozták meg.

A Twitter január elején határozatlan időre zárolta az akkor még hivatalban lévő Trump 89 millió követővel rendelkező, mintegy tizenkét éve működtetett fiókját, mondván, fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít, miután feltehetőleg üzenetei hatására tüntetők megrohamozták a Capitoliumot.

A még hivatalban lévő elnököt a Facebookról, a YouTube-ról és az Instagramról is letiltották

hasonló okokból legalább utódja, Joe Biden január 20-ai beiktatásáig, illetve a Twitch és a Snapchat is elérhetetlenné tette az oldalát. Korábban az Amazon távolította el alkalmazáskínálatából a Trump-hívők által kedvelt Parler közösségi oldalt. Trump cenzúrával vádolta a közösségi médiát.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!