Meglepődtünk

2020.12.02. 15:17

Szétszedték az új iPhone-t: mi van benne, mennyiért?

A közhiedelemmel ellentétben nem Kínában gyártják az Apple mobil alkatrészeinek többségét. De nem is Amerikában.

Forrás: Shutterstock

A Nikkei Asia és a Formalhaut Techno Solutions szétszedte a legfrissebb iPhone 12 Pro-t. Ami az árát illeti: kiderült, hogy az Amerikában 999 dollárért (nálunk jóval drágábban) kapható csúcskategóriás kütyü összesen 406 dollárba kerül.

Darabokra kapva (a videó az iFixit munkája) kiszámították, hogy gyártásában egyre fontosabbak a dél-koreai beszállítók:

az új iPhone 12 Pro-ban a dél-koreai alkatrészek az összérték 26,8% -át teszik ki. Ez arányaiban jelentősen meghaladja a tavalyi iPhone-ét.

Ami jóval több, mint amit az Egyesült Államokban előállított egységek értéke. A Formalhaut Techno Solutions ábrája:

Az új iPhone 12 Pro előállítási költségeiben a koreai „többség” (26,8%) azért jön ki, mert az Apple híres „retina” kijelzőjét két konkurens cég, a Samsung és az LG szállítja.

Az amerikai gyártású alkatrészek aránya hajszálra megegyezik az európaival (21,9-21,9%).

A Samsung akkor vált igazán fontossá az Apple-nek, amikor Cupertino lecserélte az LCD kijelzőket OLED-ekre. Az Apple az olcsóbb iPhone-okhoz továbbra is LCD-t használ, amiket a Japan Display és más japán gyártók készítettek. A Samsung egyébként még memóriachipeket is biztosít az iPhone 12-höz.

A képernyőkön kívül még továbbra is jelentős a csúcstechnológiával dolgozó japán vállalatok hozzájárulása. A Sony a legfontosabb szállítója az iPhone 12 Pro három kameraobjektívjében használt CMOS képérzékelőknek, beleértve a nagylátószögű és a teleobjektíveket is.

Kína a kereskedelmi háború miatt 4,6 százalékot tudhat magáénak a tortából, bár az összeszerelést továbbra is itt végzik.

Az 5G miatt sok új alkatrészt kellett a motorháztető alá zsúfolni, ráadásul az előző, 11-es modellhez képest 32 grammal csökkent a súlya, 162 grammra. Jóval kisebb lett a rezgőmotor és az akkumulátor is. Utóbbit az Amperex Technology szállítja, amely a japán TDK hongkongi székhelyű leányvállalata.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!