Ludditák 2.0

2020.12.14. 12:17

Kevesellték a fizetést az iPhone-gyárban: szétverték az üzemet

Legalább 132 alkalmazottat vett őrizetbe az indiai rendőrség egy iPhone-gyárban történt rendbontásokkal összefüggésben a délnyugat-indiai Karnátaka államban.

Forrás: Shutterstock

A rendbontások szombaton kezdődtek, és vasárnap is folytatódtak a Wistron Corporation tajvani vállalat ottani leányvállalatánál, ahol iPhone típusú mobiltelefonokat gyártanak – írja a Hindustan Times.

The total " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#loss incurred by Wistron Infocomm Manufacturing (India) after 1000s of workers ransacked its #iPhone manufacturing factory at Narasapura industrial area is estimated at ₹437.70 crore@fawadchaudhry Pakistan can attract mobile manufacturers offering E-Zones facilities https://t.co/tVzIBoh8ed

A fizetésükkel elégedetlen több száz alkalmazott megrongálta az üzem helyiségeit, gépkocsikat borított és gyújtott fel. A gyár közlése szerint sok számítógépes eszközt és más vagyontárgyat tulajdonítottak el,

a vállalatnak okozott kár több mint 13,5 millió dollárra rúg.

T. D. Prashanth cégvezető szerint ötezer bérunkás és mintegy kétezer ismeretlen tettes követte el a rongálást. A rendőrség eddig 149 embert tartóztatott le.

A hatóságok keresik a rendbontások főkolomposait.

A karnátakai kormány közölte, hogy a vandál cselekedetek és lopások tetteseit felelősségre fogják vonni.

Az iPhone-okat fejlesztő és forgalmazó amerikai Apple cég központja közölte, hogy alaposan kivizsgálja az indiai gyárban történteket, és e célból szakembereket és könyvvizsgálókat küldött oda.

Szakértők szerint a történtek számottevően nem lesznek hatással az indiai iPhone-gyártásra. A Wistron indiai gyára mintegy hatvan kilométerre van Karnátaka fővárosától, Bangalortól, az üzemben iPhone SE és iPhone 7 telefonokat, illetve más informatikai termékeket is gyártanak.

Karnatakai politikai pártok aggodalmukat fejezték ki a történteknek az állam befektetésbarát imázsára gyakorolt hatása miatt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!