Ericsson vélemény

2020.11.20. 15:42

Megszólalt a Huawei egyik legnagyobb konkurense

Vállalatok kizárása fejlesztésekből az egész gazdaság versenyképességét rontja.

Forrás: Shutterstock

Korlátozza a szabad versenyt és kereskedelmet,

végső soron pedig hátrányos hatással van az egész gazdaság versenyképességére is a Huawei kizárása

az 5G mobil hálózati fejlesztésekből Svédországban az Ericsson vezérigazgatója szerint.

Borje Ekholm, a svéd Ericsson mobil távközlési berendezésgyártó konszern, a távközlési ágazatban a Huawei egyik legnagyobb konkurensének vezérigazgatója a brit Financial Times lapnak adott interjúban leszögezte, hogy fontosnak tartja a verseny és a kereskedelem szabadságának megőrzését.

„Azok közé tartozom, akik hisznek benne, hogy a szabad verseny hosszú távon jobb vállalattá tesz bennünket. Rövid távon kellemetlen tud lenni ugyan, hosszabb távon azonban innovációra ösztönöz és így jobb termékekkel tudunk ügyfeleink rendelkezésére állni”.

Ekholm a lapnak adott interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy a tiltó döntés miatt késedelmet fog szenvedni az 5G hálózati infrastruktúra kiépítése Európában, holott a politikának éppen hogy a lehető leggyorsabb fejlesztést kellene szorgalmaznia.

„Nézzük csak meg mi is történt a 4G hálózatok fejlesztésekor. Miközben Európában még azon ment a vita, hogy mi lenne a legjobb megoldás, Amerikában és Kínában amilyen gyorsan csak tudták kiépítették a 4G hálózatot. A mobil készülékek alkalmazás-ökoszisztémájának fejlesztése így ott vett lendületet és mára amerikai és kínai cégek uralják a piacot” – fejtette ki. – „Az 5G esetében ugyanez a helyzet. A hálózat kiépítésének a halogatása gazdasági kockázatot jelent. Európa ismét a lemaradást kockáztatja.”

Korábban a Huaweit nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kizárták az 5G hálózati fejlesztésből Svédországban. Egy bíróság azonban ennek a döntésnek egyes elemeit felfüggesztette. A svéd PTS távközlési felügyelet ezt követően viszont leállította az 5G hálózati frekvencia aukciót.

A Huawei cáfolta, hogy berendezései biztonsági kockázatot jelentenének. A kínai külügyminisztérium pedig jelezte, hogy Svédországnak felül kell vizsgálnia a Huawei és a ZTE vállalatokat kizáró döntését, ha el kívánja kerülni svéd vállalatok hasonló kezelését Kínában.

A svéd Ericsson mind a három nagy kínai mobil hálózati szolgáltatóval kötött már szerződést 5G hálózati berendezések szállításáról. A finn Nokia viszont, a mobil hálózati berendezés ágazat harmadik nagy piaci szereplője nem rendelkezik beszállítói szerződésekkel Kínában.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!