újdonság

2020.10.23. 18:12

Itt a Windows 10 a vállalati Chromebook gépekre

Elérhető vált a laptopokra a Parallels virtualizációs szoftvere.

Forrás: Shutterstock

Az androidos alkalmazásokkal való kompatibilissé válásukkal a korábbinál számottevően praktikusabbá váltak a Google Chrome OS-t futtató Chromebook számítógépek, azonban a vállalati felhasználókat eddig meglehetősen nehéz volt megszólítani velük. A helyzet most némileg megváltozott, a Parallels nevű cég jóvoltából már a Windows 10 is elérhető rájuk – írja az Origó.

A megoldás virtualizációval működik: a használatakor a Chrome OS egy alkalmazásként képes futtatni maga felett a teljes értékű Windows 10-et, így a felhasználók elérhetik ugyanazokat a programokat, mint amelyeket a windowsos laptopokon is használnának.

A virtualizáció negatívuma, hogy a Windows jóval lomhábban működik, mintha klasszikus módon futna a számítógépen, így a Parallels megoldása inkább csak az olyan vállalati felhasználók számára jöhet kapóra, akiknek aránylag ritkán van szükségük a windowsos programokra, a munkájuk oroszlánrészéhez megfelel a gépeken futó Chrome OS is.

A Parallels újdonságát otthoni felhasználók jelenleg nem licencelhetik, így a windowsos programokat mindenképp futtatni kívánók továbbra is kénytelenek lesznek windowsos számítógépet venni. Ez anyagilag jó eséllyel nem probléma, hiszen ha hozzávesszük a Chromebook árához a virtualizációs szoftver és a Windows 10 költségét, akkor valószínűleg nincs értelme egy gyárilag windowsos laptop vásárlása helyett a trükközést választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!