Ország-világ

2020.09.29. 17:59

Mielőtt vásárolunk: íme, a jogsértő webáruházak listája

Bármit gyógyítanak: akár 124 éves nénivel és űrhajós kancellárral szédítenek a csodát ígérő honlapok.

Forrás: Shutterstock

A koronavírus-járvány kiváltotta aggodalmakkal is visszaélve tisztességtelen vállalkozások

házalnak hosszú élettel vagy jelentős egészségjavulással kecsegtető termékeikkel internetes hirdetésekben.

A fogyasztóvédelem fellép a vásárlók tudatos megtévesztésével szemben. A próbavásárlásos hatósági ellenőrzések eredményeként egyre több vizsgált weboldal válik elérhetetlenné Magyarországról.

A csodát ígérő termékeket kínáló honlapokat jellemzően a szürke zónában mozgó, fiktív cégek működtetik.

Árucikkeiket csak utánvétellel és készpénzben lehet megvásárolni, kikerülve a banki tranzakciókat.

A jogszabály alapján járó 14 napos elállási lehetőséget nem biztosítják, elérhetőséget egyértelmű kötelezettségük ellenére sem adnak meg az oldalon. A világjárvány idején az effajta cégek előszeretettel hirdetnek erős immunitást, gyors gyógyulást vagy hosszú életet ígérő étrend-kiegészítőket. Március óta ezért közel száz megtévesztő webáruházat ellenőrzött próbavásárlással az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) IT laboratóriuma.

A tapasztalatok szerint a hasonló honlapok jogsértő módszerek széles eszköztárával dolgoznak.

Hajmeresztő ötletekkel környékezik meg a megtévesztésnek könnyen bedőlő célközönségüket.

Az egyik oldal az állítólag 1896-ban született Erzsók nénivel készített álinterjúval ösztönzött vásárlásra. A kitalált matróna nyilatkozata szerint egy értisztító táplálék-kiegészítőnek köszönheti, hogy ilyen tisztes kort élt meg. (Ha tényleg létezne, 124 évével garantált helye lenne a Guinness Rekordok Könyvében.)

Egy másik honlap szenzációként tálalta azt az álhírt, hogy Angela Merkel német kormányfőt egy magyar kórházban kezelték. A légből kapott tudósítás szerint az intézményben számára biztosított, magas vérnyomás elleni csodaszernek hála a kancellár „űrhajós lehetne”, az erei pedig „olyan tiszták, mint egy csecsemőé”.

Az oldalak úgy néznek ki, hogy a valódi interjúnak, komoly hírnek látszó szövegek a lap alján termékajánlóvá alakulnak. A közvetlen megrendelési lehetőség felkínálásával egyidejűleg a felületek a szűkös készletre vagy csak az adott napon érvényes akcióra, kedvezményre hivatkozva adják meg az utolsó lökést. Több esetben

nem létező személyek kiötölt véleményét, a termék hathatósságát látszatra alátámasztó dicséreteit is feltüntetik a honlapon.

A határozott hatósági fellépés hatására a vizsgált oldalak jelentős részét maguk az üzemeltetők tették elérhetetlenné Magyarországról.

A csalók azonban újra próbálkoznak, számos hasonló ajánlat tűnik fel nap mint nap, akár interjú vagy hír formájában.

Aggályos esetben érdemes a minisztérium hivatalos oldalára kattintva megnézni a jogsértő webáruházak adatbázisát, amelyben külön is kereshetők a csodákat ígérő oldalak és termékek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!