Fejlesztés

2020.07.28. 10:22

Ezek a fura robotok lesznek az eladók egy japán bolthálózatban (videó)

Azért nem emberszerűek, mert feszélyeznék a vásárlókat.

A Japanese customer leaves a convenient store of FamilyMart in Kyoto, Japan, 23 July 2014. McDonalds Co. (Japan) and FamilyMart Co. said they have halted sales of products that use chicken provided by a Chinese supplier embroiled in a food safety scandal. I apologize for having betrayed the confidence of our customers. Isamu Nakayama, president of convenience store chain FamilyMart, said July 23 in Tokyo. McDonalds Holdings Co (Japan) Ltd said it stopped selling McNuggets at more than 1,300 outlets that used chicken supplied by Husi and had found alternative supplies of chicken from Thailand and China to replace the meat supplied by Shanghai Husi. It said the Shanghai company had been supplying chicken to it since 2002.

Forrás: Imaginechina / AFP

Fotó: Bu Yu

Az emberi mozgást fokozatosan imitáló, mesterséges intelligenciával felszerelt robotok jelennek meg hamarosan Tokióban és környékén a FamilyMart üzlethálózat egységeiben – írta meg a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin legutóbbi száma.

Tacsi Szuszumu, a Tokiói Egyetem professzora az 1980-as években vezette be a telexisztencia fogalmát olyan technológiákra, amelyek lehetővé teszik az embernek, hogy valós időben érzékeljen egy más környezetet úgy, hogy fizikailag máshol van. E fogalom alá számos szokás besorolni például a virtuális valóság (VR) technológiáit is. Ebbe a körbe tartozónak gondolják megoldásukat annak a startupnak az alapítói is, amely a különös, fejét tekintve kengurura és lopakodó vadászgépre egyaránt emlékeztető robotokat készíti.

A vállalat olyan jelentős befektetőket tudhat a háta mögött, mint a technológiai specialista Softbank, az Airbus és egy japán mobilkommunikációs cég. Modelljüket – az amerikai autó-tömeggyártás szinonimájának számító egykori Ford T-modell után – Model T-nek nevezték. A vállalat koncepciójának központi eleme, hogy a Model T-ket – legalábbis eleinte – emberi operátorok működtetik, mégpedig távolról, nem közvetlenül az üzlettérben. Ennek nyilvánvaló előnyei vannak most, a koronavírus-járvány idején. Bár a robotok mesterséges intelligenciája képes a tanulásra és a fejlődésre, az operátorokat egy ideig még biztos nem fogják kiiktatni.

Az emberi irányítók alkalmazása és bevonása a gépi tanulási folyamatba – VR-szemüvegekkel, mozgásérzékelőkkel – még így is nagyjából a tizedét jelenti költségben annak, mintha a robotokat olyan komplex működésre programoznák, amely lehetővé tenné az önálló működésüket az áruházakban – ismerték el a cégnél. Ráadásul ez a megoldás hónapokkal kevesebb előkészítő munkát igényel. Ennek azért is van jelentősége, mert egy rivális kereskedelmi lánc, a Lawson várhatóan szeptemberben állítja munkába első robotját.

A robotok, az irányítóikat is figyelembe véve, egyszerre jelenti új munkahelyek létrejöttét, illetve a jövőben a hiányzó munkaerő pótlásának lehetőségét. Japánban ugyanis nagyon gyorsan öregszik a társadalom, és egyes ágazatokban már most hiány van munkaerőből, amit a megfelelő technológiai színvonalú, irányított robotokkal sikeresen lehet pótolni.

Fejlesztői szerint a telexisztencia elvén működő robotok hamarosan megjelenhetnek az éttermekben, sőt a kórházakban is, egy-két évtized múlva pedig akár az otthonokban is lehet velük találkozni. A Model T különös fejformájáról elmondták a fejlesztők, hogy a robotokat szándékosan úgy tervezték, hogy ne legyenek teljesen emberszerűek, felmérésük szerint ugyanis a vásárlók egy része kényelmetlenül érzi magát ilyen gépek társaságában. MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!