Versenytárs nélkül

2020.04.16. 10:15

Erre senki sem számított: az Apple olcsó telefont dobott piacra

Most nem ez a divat: a kütyükedvelőknek az év újdonságai eddig sorra egyre magasabb és magasabb árcédulákat hoztak.

Forrás: Xiaomist Technology News

Sziszegve kapkodtuk a fejünket, hogy melyik gyártó áll elő megint háromszázezer és félmillió közötti árral: erre az Apple tegnap bemutatta az iPhone SE 2-t.

Legegyszerűbb, szerény 64 GB-os változatához már 179 ezer forintért hozzá juthatunk,

ami az Apple árképzési gyakorlatának ismeretében igazán megnyerő ajánlatnak tűnik. Mert hogy az „olcsó” kifejezés természetesen az Apple készülékek megszokott áraihoz képest értendő.

Volt már ehhez hasonló kísérlete a harapott almás óriásnak: az első iPhone SE-t 2016-ban dobták piacra és 2018-ban hagytak fel az árusításával.

A második generációs iPhone SE alapvetően egy iPhone 8-as, amit az iPhone 11-es processzorával szereltek fel. Ezek sikeres szériák voltak, és sokan, akik nem szeretik a zsebből kilógó, tabletméretű lapátokat, most újra kaphatnak egy kicsi, jól működő mobilt. Bár az SE 2-es is majdnem harminc százalékkal nagyobb: a 8-as négy hüvelykjéhez képest 4,7-re nőtt.

Képünkön méretarányosan az SE, a második generációs SE és az iPhone 11:

Amúgy 1334x750-es felbontású, Retina HD megjelenítőt kapott, legfeljebb 625 nites fényerővel és True Tone színkalibrációval.

Az iPhone 8-ra kívülről kísértetiesen emlékeztető – milliméterre azonos – készülékházon lényegében csak a logó helye változott, a fejlődés a motorháztető alatt ment végbe.

Az SE ugyanis megkapta a legújabb iPhone 11 Pro-ban is található, A13 Bionic központi processzort, ami mesterséges intelligenciás feldolgozást, szupergyors működést tesz lehetővé, és Wi-Fi 6-os szabványt tud.

A memóriáról és az akkumulátor kapacitásáról az Apple mindig bölcsen hallgat, a pletykák szerint előbbi 2-ről 3 GB-ra nőtt, az akkuról csak annyit sejteni, hogy a gyártó szerint hasonló üzemidőt produkál, mint az előd 8-as. Ellenben lesz vezetéknélküli és a gyorstöltés – utóbbi már csak annak, aki külön megvásárolja.

Nincs mit szégyenkezni a kamera miatt. Ugyan csak egy lencse kandikál a hátlapon, de a 12 megapixeles, f/1.8-as rekeszértékű, 5x-ös (sajnos csak) digitális zoomra alkalmas holmi az Apple állítása szerint a valaha megépített legjobb egykamerás megoldás. Háttérelmosással, portrémóddal, akár 60 fps 4K felbontással.

A holnaptól előrendelhető, egy hét múlva megvásárolható készülék nyitóára Magyarországon 179 ezer 990 Ft lesz. Reálisabb döntés lehet a 128 GB-os, ami a még talán elviselhető 199 ezer 990 Ft-ba kerül; a 239 ezer 990 forintos, 256 GB-os érzésünk szerint kevésbé versenyképes a mezőnyben.

Aki az androidos mobilok lapátjaival, egyre több kamerájával akar versenyezni, annak ez a modell nem fog bejönni: ami nagynak számított 2014-ben, az 2020-ban már kínosan kicsi. Akkor inkább várjon a később megjelenő idei újdonságokra, mert a madarak csiripelése szerint mindegyik méretesebb lesz, kijelzőik (majdnem) betöltik a teljes előlapot, számos technikai varázslattal bírnak, sok kamera kukucskál belőlük – és persze visszatér a megszokott árképzés is.

Borítóképünkön a Xiaomist felvétele: „Ennek a mobilnak nincs versenytársa.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!