Járvány

2020.04.03. 06:00

A tengeralattjárókon nem tudnak a járványról (videó)

Boldog tudatlanság? Valószínű, hogy a koronavírus-válságról keveset vagy leginkább semmit nem hallottak.

A french navy worker looks at screens in the navigation and operations center of the new French nuclear submarine "Suffren", in Cherbourg, north-western France on July 12, 2019, during the official launch ceremony. - The 99-metre-long black steel monster is named after Pierre-Andre Suffren, an admiral who distinguished himself against the English in the 18th century. The actual launch will only take place at the end of July, with a three-year delay, before dockside tests, then at sea, and its delivery to the French Navy in Toulon before summer 2020. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Ludovic Marin

Felkavaró lehet majd a katonai tengeralattjárókon dolgozóknak, amikor visszatérnek a kikötőkbe. Mint az Associated Press írja, az óceán mélyén járó tengeralattjárók legénysége bizonyára tudatlanságban él a pusztító járvány híreivel kapcsolatban.

A tengerészeket óvják a világ eseményeitől, mert

nagyon fontos, hogy megőrizzék lelki egyensúlyukat

a nukleáris elrettentés részét képező küldetésük során.

– Nem értesülnek semmiről – mondta az AP-nek nyilatkozva Dominique Salles, nyugalmazott katonatiszt, aki a francia haderő egyik tengeralattjárójának parancsnoka volt 2003-2006-ban.

Salles szerint a tengerészeknek valószínűleg csak a kikötőbe való visszatérésükkor, missziójuk utolsó két napján fognak beszélni a járványról.

A parancsnokokat vélhetően tájékoztatták, de a legénységnek nincs szüksége efféle értesülésekre, magyarázta.

Persze a haditengerészet soha nem fogja nyilvánosságra hozni, hogy a tengeralattjárók személyzetének mit, vagy mit nem mondtak meg. Azt sem fogják megosztani a nyilvánossággal, hogy a tengeralattjáróik közül – ezek mindegyike hat atomfegyvert hordozhat – egyáltalán hány hagyta el a kikötőt, mielőtt Franciaország az országos vészhelyzetet bejelentette.

– Az elrettentő eszközökre és személyzetükre szigorú titoktartás érvényes, nem derülhet ki, hogy a legénység kapott-e tájékoztatást a kialakult helyzetről – közölte Olivier Ribard , a francia haditengerészet szóvivője.

Megváltozik a világ, mire visszatérnek

A tengeralattjárókon körülbelül száztíz főnyi személyzet tartózkodik a fedélzeten, s a küldetések hatvan-hetven napig tartanak. Tehát a február végén távozott legénység nem várható vissza április vége előtt.

Akkor viszont a járvány miatt hirtelen egy alapjaiban megváltozott világba térnek vissza. Addig azt sem tudhatják meg, ha családtagjuk hal meg koronavírus-fertőzésben.

– Sokkoló lesz számukra, de nem lehet másként kezelni az ilyen eseményeket – magyarázta az AP-nek egy orvos tiszt, aki csak a keresztnevét és a rangját árulta el. – Minden olyan hírtől távol kell tartani a személyzetet, amely befolyásolhatja, vagy megváltoztathatja tagjainak morálját.

Még az űrhajókon is van internet, de a tengeralattjárókon

nincs se internet, se rádió, se tévé a fedélzeten,

így csak azok a hírek érik el a legénységet, amelyeket a parancsnok továbbít. Ő pedig szűri az üzeneteket.

A legénység tehetetlen a távolban

Az orvos 2012-ben tengeralattjárón volt, amikor iszlám szélsőségesek civileket gyilkoltak, de minderről ő is csak utólag értesült.

Selles sem tájékoztatta annak idején a művelet alatt álló tengeralattjárókat a madridi robbantásokról. Mikor az apja meghalt, vele szintén nem tudatták: csak akkor értesült a gyászról, mikor visszatért hatvannapos küldetéséből.

– Nem számít, mennyire súlyos egy esemény, a tengeralattjáró személyzete tehetetlen. És mivel semmit sem képes tenni, jobb, ha semmit sem tud – magyarázza Salles. – Ez úgymond az üzlet része.

Borítóképünk a francia Suffren tengeralattjárón, 2019. július 12-én készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!