Érd vezet

2020.02.03. 10:18

Vidéken is egyre népszerűbb az e-számla

A fizetési mód elismertségével együtt is nagyok a régiós különbségek a megyei jogú városokban élők számlafizetési szokásai között.

Forrás: Shutterstock

Míg Érden például majdnem minden második háztartásban elektronikusan fizetik a közüzemi szolgáltatásokat, addig több megyeszékhelyen tíz százalék alatti ez az arány a Díjnet adatai szerint. A korábbi évekhez képest tovább javult a vidéki nagyvárosokban élők fizetési fegyelme, a számlák négyötödét határidőre teljesítik.

Egyre többen fizetik elektronikusan számláikat

Az érdiek használják leginkább az internetet és mobiljukat a számláik fizetéséhez. A Pest megyei város háztartásainak már 43 százaléka az e-számlakezelési platformon rendezi egyszerűen, gyorsan, kényelmesen a háztartáshoz köthető kiadásait.

A tavalyi adatok szerint Érdet Nyíregyháza követi, ahol minden harmadik háztartás kezeli elektronikusan számláit. A megyei jogú városokban átlagosan a háztartások 19 százaléka díjnetes. Az arány évről évre növekszik, nagyjából egy százalékponttal.

Tudatosak az elektronikus számlafizetők

A vidéki nagyvárosokban a felhasználók 83,2 százaléka fizette be határidőre a számláit tavaly, ami javulás az előző évekhez képest: 2018-ban 82,4 százalék volt ez az arány. A legpontosabban a zalaegerszegiek fizetnek: 88,7 százalékuk határidőre rendezi a szolgáltatásai díját, és még a legkevésbé pontos Salgótarjánban is a számlák majdnem 79 százalékát határidőre rendezték az e-számlakezelési platformon.

A számlafizetési fegyelem az elektronikus számlafizetők körében évről-évre javuló tendenciát mutat, tavaly már csak a számlák 3,8 százalékánál csúsztak több mint 15 napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!