Segít a csúcstechnika

2020.01.27. 21:52

Újra használhatja kezét bionikus kesztyűben a művész

Több mint 20 év után így ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins.

SP - Sao Paulo - 12/11/2019 - Conductor Joao Carlos Martins FIESP - Brazilian conductor Joao Carlos Martins performed on the night of this Tuesday, 12th, before the beginning of the ceremony for the award of the Order of Industrial Merit Gr - Cruz, named after the Brazilian Armed Forces, at the headquarters of the Federation of Industries of the State of Sao Paulo, FIESP. Photo: Suamy Beydoun / AGIF

Forrás: AFP

Fotó: Suamy Beydoun

Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója, a 79 éves brazil zongoraművész, karmester múlt év márciusában vonult vissza. 24 műtét után volt, amelyekkel megpróbálták enyhíteni egy degeneratív betegségből származó fájdalmait és elejét venni az azok előidézte baleseteknek.

A 2000-es évek eleje óta Martins már csupán karmesterként dolgozott,

zongorázni csak lassan, hüvelykujjaival, néha mutatóujjaival volt képes.

Martins betegsége 1965-re vezethető vissza, karja idegsérülést szenvedett, amikor megütötték egy New York-i futballmérkőzésen, majd egy kéregető egy fémrúddal fejbe vágta őt, amikor Bulgáriában adott koncertet.

Többé nem veszi le a kesztyűt

Ubirata Bizarro Costa karácsonyra azonban megajándékozta őt egy neoprén borítású bionikus kesztyűvel, amely Martins ujjait felfelé löki azután, hogy lenyomta a zongorabillentyűket.

„Az első kesztyűmodelleket Martins kezeinek képmásai alapján készítettem, de egyáltalán nem voltak jók” – mondta a brazil fejlesztő, aki később hosszú hónapokon át együtt dolgozott Martinsszal a megfelelő prototípus elkészítésén. A tökéletes darab decemberre készült el, és csupán 500 brazil realba (mintegy 40 ezer forint) került. Azóta Martins soha nem veszi le új kesztyűit.

„Valószínűleg nem fogok ugyanolyan gyors tempóban játszani, mint régen. Ott kezdem el újra a gyakorlást, mint nyolcéves koromban” – mondta Martins, aki rendkívüli tehetségként kezdte meg zongoratanulmányait gyerekként.

A mester újra játszik

Martins felidézte, hogy az elmúlt 50 évben több mint 100 eszközzel próbáltak segíteni kézproblémáin, de egyik sem működött.

„Ezek a kesztyűk működnek” – hangsúlyozta.

Még állítani is lehet a kesztyűben lévő belső párnákon attól függően, hogy gyors vagy lassú tempóban akar játszani. „Ez nem jelenti azt, hogy mindent megoldottunk. Az idegsorvadás még mindig kísért. Néha, ha megpróbálok egy gyorsabb darabot játszani, depressziós leszek, mert nem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretném” – magyarázta.

A bionikus kesztyű Martinsnak új célt adott: zongorázni szeretne a New York-i Carnegie Hallban októberben, amikor az első ottani fellépésének 60. évfordulója alkalmából rendezett koncertet vezényli.

Borítóképünkön Joao Carlos Martins (AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!