Stílusos darab

2020.01.11. 22:34

Ez a szemüveg tényleg okos – talán még hasznos is

Elkészült a világ első, egész nap használható, átlátszó okosszemüvege. 10 grammnál könnyebb.

3d render of modern

Forrás: Bosch Sensortec

Fotó: marog-pixcells

Hol másutt, mint a Las Vegas-i CES fogyasztói elektronikai szakkiállításon mutatta be a Bosch Sensortec az okosszemüvegek számára fejlesztett Light Drive optikai rendszert.

Mint az előző cikkből kiderült, a Smartglasses Light Drive modul egyetlen forrásból származó, mindent tartalmazó egység, amely MEMS-alapú (mikro-elektromechanikai rendszer) tükrökből, optikai elemekből, érzékelőkből és fedélzeti feldolgozóegységből áll. Az integrált megoldás tiszta vizuális élményt kínál világos képekkel, amelyek még közvetlen napsütésben is jól láthatók.

A Sensortec először integrálta az újonnan kifejlesztett Light Drive technológiát az okosszemüveg rendszerébe. Ez forradalmasítja az egész napos viseletre tervezett okosszemüvegeket, a teljes átlátszóság érzetét nyújtva. Továbbá nagymértékben növeli az eszköz társadalmi elfogadottságát, minthogy

használata mások számára alig észrevehető.

A technológia felhasználható a hullámvezető rendszerek teljesítményének optimalizálására is. A Bosch Sensortec már fejleszti ehhez az integrált megoldásokat.

Nincs látható képernyő vagy beépített kamera, amelyek korábban elrettentették a felhasználókat az okosszemüvegektől. A Smartglasses Light Drive kisebb mérete miatt a formatervezők megszabadulhatnak a sok mai okosszemüvegre jellemző előnytelen kialakítástól. Első alkalommal teszi lehetővé ez a rendszer a kisebb, könnyebb és stílusosabb okosszemüveg-formaterveket, amelyek megfelelnek a kényelmi és a designra vonatkozó elvárásoknak. A kisebb méret fontos azoknak is, akik látáskorrekció miatt viselnek szemüveget, hiszen tíz emberből hat mindennap hord valamilyen korrekciós lencsét.

Az okosszemüvegek javíthatják a közlekedésbiztonságot azzal, hogy megszüntetik az okostelefonok figyelemelterelő használatát, csökkenthetik a felhasználók ösztönös mozdulatait, hogy állandóan mobileszközeikre pillantsanak az értesítések és üzenetek miatt.

A megoldás digitális fáradtság nélküli napot biztosít a felhasználóknak. A rendszer éppen a megfelelő időben jeleníti meg a szükséges információkat, minimális formában. Ideális az olyan alkalmazásokhoz, mint a navigáció, a telefonhívások és az értesítések, így többek között az ébresztőhöz, a naptárbejegyzés emlékeztetőihez és az üzenetküldő szolgáltatásokhoz, például a WhatsApp és a WeChat programokhoz. Segítségével különösen kényelmesen kezelhetők a mindennapi, jegyzetalapú információk, például a feladatok és a bevásárlólisták.

Mostanáig ezek az alkalmazások főként azokra az eszközökre korlátozódtak, amelyek rendelkeztek fizikai képernyővel – mint például az okostelefonok és az okosórák. Az okosszemüvegek minimálisra csökkentik az okostelefonok kényszeres nézegetését, valamint fokozzák a járművezetők biztonságát a kézhasználatot nem igénylő, átlátszó, a látómezőbe vetített navigációs utasításokkal. Az új technológia a későbbiekben újabb alkalmazások és információk elérését teheti lehetővé, releváns adatok és a közösségi média azonnali elérésével, valamint a zenelejátszás intuitív vezérlésével társítva.

Hogyan működik?

A Smartglasses Light Drive modulban található mikro-elektromechanikai rendszerre (MEMS) épülő fényszkenner letapogatja az okosszemüveg üvegébe ágyazott holografikus optikai elemet (holographic element, HOE). Ez a HOE a fénysugarat az emberi retina felületére irányítja, és így vetíti ki a mindig fókuszban lévő képet.

Ezzel a technológiával a kéz használata nélkül, biztonságosan megtekinthető szinte bármilyen adat egy csatlakoztatott mobileszközről, például egy okostelefonról, amelynek információit kényelmes pozícióban jeleníti meg az eszköz. A kivetített nagy felbontású kép éles, világos, csak a viselő számára látszódik, ám az adaptív fényerőnek köszönhetően még közvetlen napsütésben is tisztán látható.

A Light Drive technológia kompatibilis az ívelt és a korrekciós lencsék esetében is, így ez az új eszköz vonzó és elérhető a szemüveget hordó felhasználók számára is. A régebbi konkurens megjelenítési technikáknál visszatartó erő volt a fényforrások körüli homályos vagy szivárványos udvar (azaz a szórt fény), amely a rendszer kikapcsolt állapotában látható. Ez a megoldás kellemes, egész napos optikai átlátszóságot kínál minimális szórtfény-érzékenységgel. Ez azt jelenti, hogy a kilátás mindig kristálytiszta és nincs többé zavaró belső tükröződés.

A legkisebb okosszemüveg-megoldás

Ez a legkisebb a piacon elérhető hasonló rendszerek közül és a meglévő megoldásoknál 30 százalékkal vékonyabb. Hozzávetőleges méretei: 47-75 milliméter hosszú, 5-10 milliméter magas és 8 milliméter széles, tömege pedig 10 grammnál is könnyebb. Megoldást jelent a szemüveggyártóknak, hogy rugalmasan csökkentsék a szemüvegkeret szélességét, stílusos formatervet alkossanak meg, és megszüntessék az első generációs okosszemüvegek láthatóan vaskos megjelenését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!