Hasznos tudás

2020.01.27. 10:12

3D nyomtatási versenyt rendeznek középiskolásoknak

Még pár napig lehet jelentkezni a Nyomtass hidat! című, középiskolás csapatoknak szervezett versenyre.

Forrás: Shutterstock

A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum által szervezett versenyről Schanda Tamás, a szakképzésért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára beszélt az MTI-nek.

A megmérettetésen indulóknak 3D nyomtatási technológiával kell hídszerkezetet építeniük,

a nevezésre péntekig, azaz január 31-éig van lehetőség.

A legteherbíróbb szerkezeteket készítő csapatok pénzjutalomban is részesülnek a május 9-11-én megrendezendő versenyen. A zsűri elnöke Hanák Tímea lesz, aki a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél a kőröshegyi völgyhídért felel, és Európa egyetlen női hídmestere.

Schanda Tamás elmondta: ez az esemény és a hasonló versenyek kiemelten fontosak a kormánynak. Ugyanis azt segítik elő, hogy a gyerekek, a fiatalok minél hamarabb megismerjék a korszerű technológiáknak nemcsak a szórakoztató, hanem a későbbiekben a szakmájukban is hasznosítható oldalát – közölte. Elismerésként és sikerként említette, hogy tavaly Magyarországon rendezték meg a World Robot Olympiad világdöntőjét. Mint mondta, ez a verseny Magyarországra irányította a robotikával foglalkozó szakemberek figyelmét is.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja az, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. Kifejtette: ezért erősítették meg osztrák mintára a szakképzés rendszerét úgy, hogy minél inkább gyakorlatorientált legyen, és ezért ösztönzik a felsőoktatás és a vállalatok együttműködését is. A fiataloknak versenyképes, a munkaerőpiacon értékes tudást kell szerezniük.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!