A világ harmadik cége

2019.12.05. 22:08

Így működik a legendás alapítók nélkül a keresőóriás

Mint ismert, a Google két élő mitikus alapítója, Larry Page és Sergey Brin kedden bejelentették, hogy kiszállnak a cég irányításából.

Google CEO Sundar Pichai testifies during a House Judiciary Committee hearing on Capitol Hill in Washington, DC, December 11, 2018. - Google chief executive Sundar Pichai was grilled by US lawmakers over allegations of "political bias" by the internet giant, concerns over data security and its domination of internet search. (Photo by SAUL LOEB / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Saul Loeb

Page és Brin igazából mindig túl laza és kreatív személyiség volt ahhoz, hogy a megszokott értelemben vezérigazgatót alakítson. A Google Alphabet, vagyis a Google és a valamikor a Google-hoz tartozó cégek anyavállalatának irányítását már régen Sundar Pichai vezérigazgatása vette át.

Larry Page és Sergey 2004-ben
Fotó: AFP/DPA

„Sohasem voltunk azon, hogy ragaszkodjunk a menedzseri szerep betöltéséhez, ha van alkalmasabb személy a vállalat működtetésére”, írta Larry Page és Sergey Brin a háttérbe vonulásuk alkalmából.

Pichai 2004-ben csatlakozott a Google-hez, és fokozatosan emelkedett a ranglétrán, míg a keresőóriás vezére lett: mostantól hivatalosan is ő viszi a fáklyát.

Sundar Pichai
Fotó: Tobias Schwartz / AFP

Mint a Statista grafikonja mutatja, a 2015-ös szerkezetátalakítás jól sikerült – legalábbis a részvényesek szemszögéből biztosan.

Infographic: Alphabet's Share Price Soared Under Sundar Pichai | Statista

Sundar Pichai kinevezése óta az Alphabet részvényárfolyama közel megduplázódott, s felülmúlta az úgynevezett S & P 500 átlagát. Ez az átlagszám a Standard & Poor 500 index rövidített elnevezése, amely az értékük alapján legnagyobb amerikai vállalatok indexe.

Az Alphabet jelenleg 911 milliárd dollárt ér, az Apple és a Microsoft után a harmadik legértékesebb cég a világon.

Borítóképünkön a Google két alapítója, Larry Page és Sergey Brin 2004-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!