Kálvin és Erasmus is fenn van

2019.07.18. 15:35

Középkori közösségi oldalt készítettek diplomásokkal

Mintegy 60 ezer középkori értelmiségi életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is.

Több mint tíz éve gyűjti és digitalizálja a Berni Egyetem és a német giesseni Justus Liebig Egyetem kutatócsoportja a középkor tanult embereinek életútadatait.

A Német Akadémiai Adattár (Repertorium Academicum Germanicum, RAG) elnevezésű projekt nemcsak az egyes diplomásokat vizsgálta, hanem az egész értelmiségi társadalmat feltérképezte – idézte a Berni Egyetem közleménye Rainer Schwingest, a munka svájci vezetőjét.

Ezzel – mintha

a LinkedIn szakmai közösségi portál középkori előképét

dolgozták volna ki – azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton.

A projekt részeként elkészült nyilvános online adatbank megmutatja, hogy ki melyik egyetemre járt, utazásai során kivel találkozott, honnan kaphatott inspirációt.

Életutak, utazások és kapcsolatok

A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett.

Az adatbankban a felhasználó a diplomásokat származási helyük, szakirányuk vagy egyetemeik alapján is csoportosíthatja, utazásaikat térképen ábrázolhatja, kapcsolati hálójukat is megjelenítheti.

Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!