Ma már poénos történelem

2019.05.03. 15:18

Film a szocializmust kicselező magyar számítógépes világról

Izgalmas dokumentumok mutatják be a nyolcvanas és a kora kilencvenes évek sajátos metszetét.

Becsempészett számítógépek, feltört játékok, piacon árult másolt videójáték-kazetták, postai levélben küldözgetett floppy lemezek, amerikai BBS szerverhez csatlakozó Matáv telefonfülke, lemezújságok, copy partyk, Csoki klub – valahogyan így alakult az önszerveződő magyar számítógépes szcéna a legkezdetén.

Ilyen és ehhez hasonló izgalmas témákkal tervezi bemutatni a Vakondok dokumentumfilm-sorozat legújabb része, hogy miként terjedtek el Magyarországon a számítógépes játékok és más szoftverek, hogyan indították be a hazai számítógépes életet lelkes fiatalok egy olyan korban, amikor a nyugaton készült szoftvereket nálunk még nem lehetett boltban kapni, és a számítógépeket is legtöbbször csempészve kellett az országba juttatni.

A film készítői az Indiegogo-n indítottak közösségi finanszírozási kampányt, hogy támogatókat gyűjtsenek a film elkészítéséhez.

A kampány erősen indult, az első három nap alatt a kitűzött tízezer dolláros cél harmadát már meg is haladta a támogatások összege, az idő felénél pedig hetven százalékon állt a támogatottság. Tizenöt nappal a kampány vége előtt a filmre szánt gyűjtés elérte a kitűzött célt, de a további támogatások újabb érdekes tartalmak előtt nyitják meg az utat a film számára.

A támogatók, azon kívül, hogy hozzájárulhatnak a magyar számítógépes élet egy izgalmas, és soha vissza nem térő korszakának dokumentálásához, különböző ajándékokat is kapnak támogatásukért cserébe. Érdemes minél előbb meglátogatni a kampány oldalát, mert egyes támogatói csomagok csak korlátozott példányszámban érhetőek el.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!