Egyelőre csak prototípus

2019.04.28. 07:30

Járást segítő okosnadrágot mutattak be

Mozgásukban korlátozottak járását segítő „okosnadrágot” mutatott be a Zürichi Alkalmazott Tudományok Egyeteme (ZHAW).

A prototípus segítheti például az agyvérzésen átesett és mozgásukban korlátozott pácienseket abban, hogy hétköznapjaikban továbbra is mobilak maradjanak.

Mechanika és szoftver együttműködésével

A XoSoft nevű eszközt Eveline Graf és Konrad Stadler vezetésével fejlesztették ki. A „nadrág” legfontosabb alkotórészei a gumikötelek és tengelykapcsolók.

Járáskor viselőjének testi ereje és mozgása megfeszíti a gumiköteleket, melyek így energiát raktároznak. A tengelykapcsolók arról gondoskodnak, hogy ezt az energiát a megfelelő pillanatban leadják a XoSoft viselőjének, ezáltal segítsék a mozgást.

Szenzorok és algoritmusok segítik

A megfelelő pillanatot egy kontroller határozza meg, amelyet a prototípus esetében viselője egy hátizsákban a hátán hord. Szenzorokon keresztül kapja az információkat a mozgásról, algoritmusok segítségével értelmezi a járás módját és irányítja a kuplungokat. Ezeket páciensenként egyénileg helyezik el és irányítják.

A XoSoft például érti, ha a páciens izombénulás miatt húzza az egyik lábát, és azt a megfelelő pillanatban megemeli.

A prototípus egyelőre még nem piacképes.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!